Tweede Kamerverkiezingen 2021

Op 17 maart 2021 zijn er reguliere Tweede Kamerverkiezingen.

Er staan op dit moment 89 politieke partijen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen bij de Kiesraad. Op 1 februari 2021 zal blijken hoeveel partijen daadwerkelijk meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen, want op die dag moeten partijen hun kandidatenlijsten inleveren.

Parlement.com presenteert voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 de website TKverkiezingen.com. De website is een verkiezingsspecial die onafhankelijke informatie over de komende verkiezingen aanbiedt.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Partijen en verkiezingsprogramma's

Maar liefst 89 partijen staan bij de Kiesraad geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Dat betekent niet dat er op het stembiljet op 17 maart 2021 ook 89 partijen staan. Pas op de dag van de kandidaatstelling, voor de komende verkiezingen is dat 1 februari 2021, blijkt hoeveel partijen er mee zullen doen aan de Tweede Kamerverkiezingen.

Van alle partijen die op dit moment in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn, is inmiddels een verkiezingsprogramma bekend. De standpunten over bestuurlijke vernieuwing en de Europese Unie zijn samengevat op de website van de Tweede Kamerverkiezingen.

2.

Kandidaten bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021

De kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen bevinden zich op de kandidatenlijst van de partij waartoe ze behoren. Op de website van de Tweede Kamerverkiezingen wordt een onderverdeling gemaakt van de kandidatenlijsten van de traditionele partijen, die in 2017 in de Tweede Kamer gekozen werden, van de afsplitsingen en van door de redactie kansrijk geachte nieuwkomers. Een aantal van de huidige Kamerleden komt, om uiteenlopende redenen, niet terug na de verkiezingen. Deze huidige Tweede Kamerleden staan dus niet op een kandidatenlijst.

Op TKverkiezingen.com zullen ook analyses van de kandidaten, zoals man/vrouwverhouding, leeftijdopbouw, achtergrond en geografische afkomst, beschikbaar worden.

3.

Verkiezingsdag

Op 17 maart 2021 mogen alle Nederlandse staatsburgers van 18 jaar en ouder stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. Er zijn allerlei regels ontworpen die bv. het stemmen met volmacht of het stemmen in een andere gemeente mogelijk maken. Door de coronacrisis moeten de verkiezingen bovendien op een veilige manier georganiseerd worden.

Op de website over de Tweede Kamerverkiezingen wordt alles omtrent de organisatie van de verkiezingen op een rijtje gezet.

4.

Achtergronden

Op verkiezingsdag kruist de kiezer met een rood potlood een vakje aan bij zijn of haar voorkeurskandidaat. Maar waarom is dat potlood eigenlijk rood? En waarom stemmen we nog steeds op papier en niet elektronisch? Hoeveel waarde heeft een voorkeursstem? Dat zijn vragen waarop het antwoord soms verrassender is dan je denkt.

Op deze en andere wetenswaardigheden, bijvoorbeeld over Tweede Kamerverkiezingen in het verleden, wordt een antwoord gegeven op de website van de Tweede Kamerverkiezingen.


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.