Tweede Kamerverkiezingen 2021

Op 17 maart 2021 zijn er reguliere Tweede Kamerverkiezingen. Mocht het kabinet eerder ten val komen dan worden er waarschijnlijk eerder Kamerverkiezingen uitgeschreven.

De nieuwe gekozen Tweede Kamer moet drie grondwets-wijzigingsvoorstellen gaan behandelen die in eerste lezing door beide Kamers zijn aanvaard. Het gaat om het voorstel ter modernisering van het brief-, telefoon- en telegraafgeheim, het voorstel tot recht op eerlijk proces, en de toevoeging van een algemene bepaling aan de grondwet. In de loop van 2020 en 2021 kunnen er nog enkele voorstellen bijkomen.

Er staan op dit moment 47 politieke partijen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen bij de Kiesraad. De laatste dag dat partijen zich kunnen registreren bij de Kiesraad is 21 december 2020. Op 1 februari 2021 moeten partijen hun kandidatenlijsten inleveren.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

(Kandidaat)lijsttrekkers

In onderstaande tabel is per zittende partij aangegeven of al bekend is wie de lijsttrekker is. Het is waarschijnlijk dat Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Farid Azarkan (DENK) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) ook (kandidaat)lijsttrekker zullen zijn. Hierover is echter nog niets bevestigd.

 

Partij

Kandidaatlijsttrekker(s)

Lijsttrekker

VVD

   

PVV

   

CDA

 

Hugo de Jonge

D66

Sigrid Kaag

 

GroenLinks

 

Jesse Klaver

SP

 

Lilian Marijnissen

PvdA

 

Lodewijk Asscher

ChristenUnie

 

Gert-Jan Segers

Partij voor de Dieren

 

Esther Ouwehand

SGP

Kees van der Staaij

 

DENK

Farid Azarkan

 

50PLUS

Ellen Verkoelen

 

Forum voor Democratie

   

Partij voor de Toekomst

Henk Krol

 

2.

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.