Wetenswaardigheden kabinetten

Wat is er te zeggen over de naoorlogse kabinetten, bijvoorbeeld over het aantal vrouwen, de gemiddelde leeftijd, of het aantal hoogleraren? Welk kabinet bleef het langste zitten en welke viel binnen enkele weken? De interessante wetenswaardigheden op een rijtje.

  • Winnaars/verliezers in het kabinet

    Winst, zelfs grote winst, bij verkiezingen leidt niet automatisch tot kabinetsdeelname, zoals verlies dat niet verhindert. Het is eigenlijk heel gebruikelijk dat verliezende partijen deelnemen aan kabinetten. Na 1959 was het alleen in 1977 en 2012 niet het geval. PvdA won in 1977 tien zetels maar bleef buiten het kabinet. Hoe waren kabinetten samengesteld als we kijken naar winnaars en verliezers?

  • Bewindslieden in opspraak

    Integriteit van bestuurders is een terugkerend thema, maar over bewindslieden gaat het zelden. Het aantal affaires waarbij Nederlandse bewindslieden betrokken waren, is dan ook gering. Sinds 1848 kwam het slechts enkele keren voor dat een minister of staatssecretaris werd beschuldigd van het bevoordelen van relaties, belangenverstrengeling over omkoping.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.