Wetenswaardigheden kabinetten

Wat is er te zeggen over de naoorlogse kabinetten, bijvoorbeeld over het aantal vrouwen, de gemiddelde leeftijd, of het aantal hoogleraren? Welk kabinet bleef het langste zitten en welke viel binnen enkele weken? Een aantal interessante wetenswaardigheden op een rijtje.

 

Titel

Toelichting

Aantal vrouwelijke bewindslieden per kabinet

In 1953 trad de eerste vrouwelijke staatssecretaris aan. De eerste vrouwelijke minister werd pas in 1956 benoemd. Na 1980 nam het aantal vrouwen in het kabinet toe.

Aantal bewindspersonen

Kabinetten zijn in de loop der tijden steeds groter geworden. In de negentiende eeuw waren er vaak slechts zeven of acht ministers.

Nieuwe ministersposten

Bij de formatie van de kabinetten in de afgelopen twintig jaar werden met creatie van nieuwe posten duidelijke beleidsaccenten gegeven.

Steun kabinetten in Tweede en Eerste Kamer

Op hoeveel steun konden kabinetten rekenen in de Tweede en Eerste Kamer?

Zittingsduur kabinetten

Het is lang niet vanzelfsprekend dat alle kabinetten de rit tot het einde uitzitten.

Aantal (oud-)hoogleraren per kabinet

Het hoogleraarschap is al lang een belangrijke rekruteringsbron voor het ministerschap.

Bewindslieden in opspraak

Het aantal affaires waarbij Nederlandse bewindslieden betrokken waren is gering.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.