Forum voor Democratie (FVD)

Het Forum voor Democratie (FVD) werd op 25 september 2016 een politieke partij, na eerder, in februari 2015, te zijn opgericht als denktank. Kern van het programma is het invoeren van diverse vormen van directe democratie zoals referenda en gekozen bestuurders, en het versterken en/of terugwinnen van de nationale soevereiniteit. De partij keert zich tegen een gesloten bestuurscultuur.

Het FVD behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 twee zetels. Lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen 2017 was Thierry Baudet.

Derk Jan Eppink was lijsttrekker bij de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement van 23 november 2019. Bij deze verkiezingen behaald het FVD drie zetels.

Bij de Eerste Kamerverkiezingen van 27 mei 2019 behaalde het FVD twaalf zetels. Bij deze verkiezingen was Henk Otten lijsttrekker. Op 28 juli 2019 werd hij door Baudet uit de partij gezet. Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries stapten op 20 augustus 2019 uit de fractie van FVD en sloten zich aan bij de Fractie-Otten. Sindsdien beslaat de Eerste Kamerfractie van FVD negen zetels.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Zetels

Orgaan

Aantal

Fractievoorzitter

Tweede Kamer

2 zetels

Thierry Baudet

Eerste Kamer

9 zetels

Paul Frentrop

Europees Parlement

3 zetels

Derk Jan Eppink

2.

FvD en Tweede Kamerverkiezingen

jaar

Lijsttrekker

Programma

Zetels

Percentage

Regering of oppositie

2017

Thierry Baudet

Programma (geen titel)

2

1,8

Oppositie, kabinet-Rutte III

3.

FvD en Eerste Kamerverkiezingen

jaar

Lijsttrekker

Kandidaten

Zetels

Percentage

2019

Henk Otten

Lijst 2019

12

15,9%

4.

Instituten, organisaties en bladen

Wetenschappelijk Instituut

Renaissance Instituut

Jongerenorganisatie

JFVD


Meer over

Kijk voor meer informatie over FVD op de website van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.