Inhoudsopgave van deze pagina:


2.

Niet uit grootste partij

Als regel komt de minister-president uit de grootste partij, maar er zijn uitzonderingen. Die kwamen vóór 1970 vaker voor dan daarna. Na 1970 kwam de premier alleen in 1971, 1977 en 1982 niet uit de grootste fractie en die partij (PvdA) bleef in al die jaren zelfs buiten de toen gevormde kabinetten.

4.

Oudste minister-presidenten

De oudste (naoorlogse) premier bij zijn aantreden was Willem Drees, die bij de start van zijn eerste kabinet in 1948 62 jaar was. 'Vadertje Drees' was met 72 jaar ook de oudste premier bij zijn aftreden in 1958. Voor de oorlog was de oudste premier Thorbecke de oudste. Hij overleed in 1872 als premier en was toen 74 jaar.

fotonaam minister-presidentleeftijd bij aantreden
vkry9s9cagw4Cort van der Linden, Mr. P.W.A.67 jaar
Abraham KuyperKuyper, Dr. A.64 jaar
J.R. ThorbeckeThorbecke, Dr.Mr. J.R.64 jaar
Willem Drees sr,Drees, Dr. W.62 jaar

5.

Jongste minister-presidenten

De jongste premier ooit was Ruud Lubbers, die slechts 43 jaar en zes maanden oud was toen hij in 1982 voor het eerst aantrad als minister-president. Mark Rutte was bij zijn aantreden bijna net zo jong: 43 jaar en acht maanden.

fotonaam minister-presidentleeftijd bij aantreden
Foto R.F.M. (Ruud)  LubbersLubbers, Dr. R.F.M.43 jaar
Drs. M. (Mark) Rutte [Bron: Rijksoverheid.nl]Rutte, Drs. M.43 jaar
Louis BeelBeel, Dr. L.J.M.44 jaar
Charles Ruijs de BeerenbrouckRuijs de Beerenbrouck, Jhr.Mr. Ch.J.M.44 jaar

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.