CDA-fractie wil onderhandelingen voortzetten; VVD en PVV beraden zich

donderdag 2 september 2010

Na lang beraad heeft de CDA-fractie vannacht besloten om door te gaan met de onderhandelingen met VVD en PVV over een gedoog-kabinet. De gehele fractie zal het resultaat van de onderhandelingen afwachten alvorens met een oordeel te komen.

Ab Klink , die wilde stoppen met de onderhandelingen, heeft zich bij dit besluit neergelegd. Klink was tweede onderhandelaar bij de formatiebesprekingen, maar is nu vervangen door Ank Bijleveld . Ook CDA-fractieleden Ferrier en Koppejan , die net als Klink tegen verdere onderhandelingen met de PVV waren, hebben toegezegd het eindresultaat af te wachten.

Fractieleider Maxime Verhagen wilde verder niet ingaan op de inhoudelijke bezwaren die Klink aanvoerde tegen de mogelijke samenwerking met de PVV.

VVD, PVV en CDA hebben vandaag een twee uur durend gesprek gehad. Verhagen moest vele vragen beantwoorden over over de gang van zaken binnen het CDA. Verhagen was optimistisch over voortzetting van de onderhandelingen. Rutte en Wilders gaan zich op het vervolg van de formatie beraden.

Bij de VVD gaat Mark Rutte met een kleine groep vertrouwelingen de antwoorden van het CDA bespreken. PVV-voorman Geert Wilders wil goed nadenken over de antwoorden van het CDA en de mogelijke gevolgen voor de toekomstige samenwerking.

Bron: ANP