Achtergrond: politici hebben soms warme band met wielrennen

vrijdag 6 mei 2016, 8:41

DEN HAAG (PDC) - Van oud-premier Van Agt is bekend dat hij af en toe op de racefiets reed, maar ook dat hij soms naar wielerkoersen ging. Dat deed hij zelfs wel eens op belangrijke momenten, bijvoorbeeld tijdens een spannende formatie. Bekend is verder zijn omhelzing op de Champs d'Élysées in 1980 van Tourwinnaar Joop Zoetemelk. Politieke tegenstanders twijfelden wel eens aan de oprechtheid van zijn wielerliefde.

Oprecht of gespeeld: Van Agt was zeker niet de enige politicus die 'iets' had met wielrennen. Ook anderen togen soms naar de Tour de France. Sommigen konden die 'liefde' ook echt hard maken. PvdA-politicus Relus ter Beek was niet alleen liefhebber en 'kenner', maar wist als Commissaris van de Koningin in Drenthe de start van de Vuelta naar Assen te halen.

Zijn partijgenoten Henk Vos en Annet van der Hoek waren voorzitter van de Vereniging voor Beroepswielrennen. CDA'er Joop Atsma was niet alleen voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie (1994-2006), maar bekleedde talrijke functies in het wielrennen op nationaal en internationaal niveau. PvdA'er Harry van den Bergh was actief bij de Amsterdamse wielerclub De Bataaf.

  VVD'er Henk van Hoof was bestuurslid van de Ronde van Nederland. Onder de VVD'ers zijn Dick Dees en Halbe Zijlstra verder bekende wielerliefhebbers en bijvoorbeeld Jesse Klaver noemt wielrennen als hobby. De meest onfortuinlijke wielerliefhebber was de afgelopen jaren ongetwijfeld staatssecretaris Sander Dekker.