Opstelten: over drie weken regeerakkoord

donderdag 5 augustus 2010, 13:42

Informateur Ivo Opstelten denkt dat er ongeveer drie weken nodig zijn voor de onderhandelingen tussen de VVD, PVV en het CDA. Hij zei dat tijdens een persconferentie waarin hij ook de opdracht die hij van de koningin had gekregen, toelichtte. Opstelten ziet zich daarbij als 'bewaker van de onderhandelingen'.

De onderhandelaars nemen tijdens de onderhandelingen een mediastilte in acht. De leiders van de drie partijen nemen alle drie één secondant mee. Voor VVD-leider Mark Rutte is dat Edith Schippers, CDA-leider Maxime verhagen neemt Ab Klink mee, en Barry Madlener treedt op als secondant van PVV-leider Geert Wilders.

Opstelten gaf aan dat Wilders niet alleen zal meepraten over het gedoogakkoord, maar ook over het regeerakkoord. Alles wat wordt afgesproken in het gedoogakkoord, wordt ook opgenomen in het regeerakkoord. Deze combinatie is staatsrechtelijk nieuw.

In het gedoogakkoord komen afspraken te staan over zaken waarover alle drie de partijen het eens zijn, zoals over de 18 miljard euro die bezuinigd moet worden. Voorwaarde voor Wilders is dat maatregelen op het gebied van immigratie, asielzaken, veiligheid en ouderenzorg er ook in komen te staan.

Zaken waar de PVV het niet mee eens is, zoals over buitenlands beleid en de Europese Unie, komen in het gedoogakkoord te staan. Aangezien de drie partijen hebben afgesproken dat de PVV het kabinet niet mag laten vallen op wat in het regeerakkoord staat, heeft men ervoor gekozen om de PVV bij de onderhandelingen over dat akkoord aanwezig te laten zijn. Zo kan worden voorkomen dat in het regeerakkoord zaken worden opgenomen die voor de PVV breekpunten vormen.

Bron: ANP