Ab Klink: verdere onderhandelingen met PVV onwenselijk

woensdag 1 september 2010, 23:00

Ab Klink , die namens het CDA samen met Maxime Verhagen onder leiding van informateur Opstelten met VVD en PVV onderhandelt over een regeer- en gedoogakkoord, heeft geen vertrouwen dat CDA en PVV goed kunnen gaan samenwerken. Hij vindt dat de onderhandelingen moeten stoppen.

Dat blijkt uit een uitgelekte brief aan de CDA-Tweede Kamerfractie en aan partijvoorzitter Henk Bleker.

Klink beschrijft de gang van zaken bij de onderhandelingen, die volgens hem aantoont dat Geert Wilders zich een zelfstandige houding wil veroorloven ten opzichte van het VVD-CDA-kabinet en dat hij het kabinet zelfs op belangrijke onderdelen zal bestrijden. De afstand die de PVV daarmee schept tot het regeringsbeleid zal het CDA volgens Klink keer op keer in de problemen gaan brengen.

Verder meent Klink dat niet alleen het parlementaire draagvlak smal is, maar dat vooral het draagvlak in de samenleving te klein is. Juist nu ingrijpende maatregelen nodig zijn, is een breder draagvlak volgens hem wenselijk.

De conclusie van de brief wordt onderschreven door de CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan.

Minister Donner heeft vanavond bemiddeld om zo te trachten de CDA-fractie alsnog op één lijn te krijgen. Bij de voortzetting (23.00 uur) van de gisteren afgebroken fractievergadering leek die poging succesvol te zijn geweest. Volgens ingewijden is een compromis bereikt, waarbij de onderhandelingen worden voortgezet en de CDA-fractie pas na het CDA-congres een eindoordeel geeft over het formatieresultaat. Verhagen sprak van een eensgezinde fractie.