Nieuw kabinet gaat snijden in Europese gelden

donderdag 3 juni 2010, 15:45

De kans is groot dat het nieuwe kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 gaat inzetten op bezuinigingen op Europese gelden. Bijna alle politieke partijen die aan de verkiezingen deelnemen, hebben een of meer doelstellingen hierover in hun verkiezingsprogramma staan. Er zal mogelijk discussie ontstaan over de manier waarop de bezuinigingen in Europees verband moeten worden gerealiseerd. Deze conclusie kan worden getrokken uit een vergelijkend onderzoek van het Montesquieu Instituut en het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

De partijen willen onder andere korten op de Europees begroting door te snijden in EU-subsidies en structuurfondsen. Met name het verlagen van de Nederlandse afdracht krijgt veel steun van de politieke partijen. In de coalitiebesprekingen die na de verkiezingen plaatsvinden dienen zich mogelijk een aantal interessante 'Europese' gespreksonderwerpen aan.

In het geval dat CDA,VVD en D66 met elkaar gaan onderhandelen zullen ze het er snel over eens zijn dat de belemmeringen op de Europese interne markt verder moeten worden weggewerkt en de Europese regeldruk moet worden verminderd. Op het gebied van landbouw daarentegen zijn scherpe tegenstellingen te zien. Het CDA neemt hier een duidelijk ander standpunt in dan eventuele coalitiepartners als PvdA, D66, PVV en Groenlinks. Deze partijen en ook de VVD willen het gemeenschappelijke landbouwbeleid ingrijpend herzien, terwijl het CDA geen verdere landbouwhervormingen wil. Op gebied van klimaat en milieu hebben de VVD en de PVV geen behoefte aan Europese samenwerking, terwijl de andere partijen daar wel verdere mogelijkheden in zien. Wat betreft bestuurlijke hervorming hebben alleen D66 en Groenlinks ambities op Europees gebied. Onderhandelen op dit punt met SP en VVD zal lastig worden.

Over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie bestaat ook grote verdeeldheid. CDA, D66 en GroenLinks zijn allen voor toetreding, de VVD, PVV, CU, SGP en ToN zij tegen. PvdA en SP spreken zich in hun verkiezingsprogramma's niet uit over dit onderwerp.