CDA-fractie beslist vandaag over stoppen of doorgaan met formatie

woensdag 1 september 2010, 8:22

De CDA-Tweede Kamerfractie komt vanmiddag opnieuw bijeen om te overleggen over de voortgang van de onderhandelingen met VVD en PVV. Gisteren vergaderde de fractie daarover al zeven uur. Om middernacht werd besloten het overleg op te schorten. De formatie ligt feitelijk stil.

De algemene indruk is dat Ab Klink, die samen met Maxime Verhagen namens het CDA de formatieonderhandelingen voert, ernstige twijfels heeft over verdere voortzetting van de besprekingen. In de fractie zouden enkelen (genoemd worden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan) die twijfel delen. Of de twijfel is ingegeven door inhoudelijke meningsverschillen of door bezwaren tegen samenwerking met de PVV, is onduidelijk.

Mogelijk speelt ook de druk vanuit de achterban een rol bij de verdeeldheid in de fractie. Oud-informateur Lubbers drong eerder aan op een time out en enkele prominenten onder aanvoering van oud-minister Cees Veerman vroegen openlijk om te stoppen met gesprekken met de PVV.

Door de geringe meerderheid van VVD-PVV-CDA (76 zetels) is iedere 'uitvaller' bij het CDA fataal voor de formatiepoging. Daarnaast staat het gezag van fractievoorzitter Verhagen op het spel.

bronnen: Trouw, Radio-1-Journaal