Lubbers wil time-out kabinetsformatie

donderdag 26 augustus 2010, 11:32

Oud-informateur Ruud Lubbers heeft zich uitgesproken tegen de samenwerking van zijn Partij (CDA) met de PVV. Dat blijkt uit twee brieven die hij op 20 en 25 augustus heeft geschreven en die in het bezit zijn van De Volkskrant. De voormalige premier gaf aan dat zijn standpunt zich heeft ontwikkeld van "ja, mits" tot "neen, tenzij". Hij stelde verder zich vooral zorgen te maken over de onduidelijkheid over vrijheid van godsdienst en Wilders' houding ten aanzien van de islam.

Lubbers stelt de CDA-fractie voor een time-out in te lassen en een tussenbalans op te maken. Hij houdt wel de mogelijkheid open dat hij alsnog het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV zal steunen.

Interim-partijvoorzitter Henk Bleker wijst het voorstel van Lubbers af. Woensdagavond stelde Bleker wel voorwaarden aan een eventueel akkoord: de PVV zou moeten accepteren dat de regering een 'bindende factor' moet vormen. Dat leverde hem forse kritiek op van PVV-voorman Geert Wilders.

Ook elders in het CDA klonken diverse protesten tegen een samenwerking met Geert Wilders. Zo roerden oud-premiers Piet de Jong en Dries van Agt zich al enige malen. Laatstgenoemde dreigde recentelijk zelfs zijn lidmaatschap van het CDA op te zeggen indien het tot samenwerking met de PVV komt.

Eerder werd gedacht dat de coalitiebesprekingen tussen CDA, PVV en VVD in de afrondende fase waren beland. Er waren sterke signalen dat in de loop van volgende week een akkoord bereikt kon worden over een minderheidskabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV.

Mochten de drie partijen het wel eens worden over een regeer- en gedoogakkoord, dan moet ook het CDA-congres nog zijn goedkeuring aan de samenwerking geven. Indien volgende week een akkoord wordt bereikt, ligt het in de lijn der verwachting dat dit congres op zaterdag 4 september zal plaatsvinden.

bron: ANP, de Volkskrant