Kok en Van Thijn bezorgd over formatie

donderdag 15 juli 2010, 11:37

De twee PvdA-prominenten oud-premier Wim Kok en oud-minister Ed van Thijn hebben hun zorgen geuit over de vorming van een nieuw kabinet en het huidige politieke klimaat in Nederland, Kok in een interview met Vrij Nederland en Van Thijn in Elsevier.

Ed van Thijn maakt zich ernstige zorgen over de rechtsstaat. 'Er is een diepe crisis'. Volgens hem begrijpt de kiezer 'totaal niet' dat er nu wordt gewerkt aan een paars-pluskabinet. VVD-stemmers hebben reden zich bedrogen te voelen, aldus Van Thijn.  Hij ziet ook in dat het haast onmogelijk is om, gezien de uitslag van 9 juni, een stabiel kabinet te vormen. Volgens hem drijft de democratie als een ijsschots richting zomer. Een oplossing voor de politieke problemen in Nederland zou wat hem betreft een gekozen minister-president kunnen zijn, waarbij de kandidaten van te voren duidelijk maken met welke partijen zij een coalitie willen vormen.

Wim Kok is minder negatief over de huidige onderhandelingen voor een paars-pluskabinet. 'Deze poging is zeker niet onlogisch in het licht van de verkiezingsuitslag en de bevindingen van de opeenvolgende informateurs, maar het zal niet eenvoudig zijn deze vier partijen op één lijn te brengen'. Wel vindt  Kok dat een coalitie over rechts met de PVV te snel opzij is gezet. 'De winst van de PVV is een sterk signaal dat door een grote groep kiezers is afgegeven. Dat is de reden, en dat zeg ik zonder enige vreugde, dat een coalitie over rechts met VVD, PVV en CDA serieuzer onderzocht had moeten worden. De opstelling van het CDA heeft dat in de weg gestaan. Het CDA had daar niet zo makkelijk mee mogen weg komen'. Het CDA wilde alleen onderhandelen als de PVV en de VVD hun verschillen overbrugden. Beiden partijen accepteerden deze eis niet, waardoor verdere onderhandelingen stuk liepen.

Bron: Vrij Nederland, Elsevier