Zeventien partijen op het stembiljet van 15 mei

donderdag 4 april 2002, 14:35

Vandaag heeft de Kiesraad de kandidatenlijsten voor de komende Tweede-Kamerverkiezingen genummerd. Daaruit blijkt dat zeventien partijen van plan zijn aan de verkiezingen mee te doen. Naast de acht partijen die nu al in de Kamer vertegenwoordigd zijn proberen dus nog negen andere lijsten één of meer zetels in de Kamer te bemachtigen. In 1998 deden tweeëntwintig partijen mee aan de verkiezingen.

Zoals te verwachten was zijn Leefbaar Nederland en de Lijst Pim Fortuyn van de partij. Ook de senioren zijn weer aanwezig, als Verenigde Senioren Partij (VSP) en, in combinatie met de Vrije Indische Partij (VIP), als de Ouderenunie. De Nieuwe Midden Partij (NMP) deed ook eerder aan Tweede-Kamerverkiezingen mee, onder andere in 1971, maar toen als Nederlandse Middenstands Partij .

Echte nieuwelingen zijn de Partij van de Toekomst (PvdT), Duurzaam Nederland, Vrouwvriendelijke Interactie (VVI) en de Republikeinse Volkspartij (RVP). De VVI doet alleen mee in de kieskringen Amsterdam en 's-Gravenhage, de RVP alleen in 's-Gravenhage.

De lijsten van de SGP en ChristenUnie en die van de SP en Groenlinks zijn gecombineerd. Dat is vooral van belang bij het toekennen van restzetels.

Nummering kandidatenlijsten Tweede-Kamerverkiezingen 2002

 

Lijst 1

PvdA

Lijst 2

VVD

Lijst 3

CDA

Lijst 4

D66

Lijst 5

GroenLinks

Lijst 6

SP

Lijst 7

SGP

Lijst 8

VSP

Lijst 9

NMP

Lijst 10

PvdT

Lijst 11

VIP en Ouderenunie

Lijst 12

ChristenUnie

Lijst 13

Duurzaam Nederland

Lijst 14

Leefbaar Nederland

Lijst 15

Lijst Pim Fortuyn

Lijst 16

VVI

Lijst 17

RVP

bron: persbericht Kiesraad