Duurzaam Nederland

logo duurzaamnederland

Duurzaam Nederland was een democratische milieupartij. De partij werd opgericht in 2002 als afsplitsing van Leefbaar Nederland.

De Tweede Kamerverkiezingen van mei 2002 waren de eerste verkiezingen waaraan de partij meedeed. Bij deze verkiezingen behaalde Duurzaam Nederland geen zetels. Ook in januari 2003 kreeg Duurzaam Nederland geen zetel. Inmiddels is de partij opgeheven: de partij is niet meer geregistreerd bij de Kiesraad en uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Politiek leiders van DN waren de duo-voorzitters Manuel Kneepkens en Dr. Seyfi Özgüzel. De laatste was bij de verkiezingen van 2002 en 2003 lijsttrekker.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Beginselen

DN presenteerde zich als "niet links en niet rechts" of "derde dimensie"; een alternatief voor zowel de gevestigde partijen als voor Leefbaar Nederland.

DN spande zich in voor betere communicatie tussen overheid en burger en tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

2.

Verkiezingsprogramma

De speerpunten van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2002 waren:

  • (rechtstreeks) gekozen bestuurders zoals de burgemeester en de minister-president
  • een alles omvattend duurzaam milieubeleid
  • wegnemen van gevoelens van onvrede over de toenemende diversiteit in de samenleving

Daarmee wou DN werken aan de ontwikkeling van een echte duurzame samenleving waarbij aan de huidige behoefte wordt voldaan zonder dat dit het vermogen van de toekomstige generaties om aan hun behoeften te voldoen in gevaar brengt, vernietigt of ondermijnt.

3.

Historische ontwikkeling

Duurzaam Nederland werd opgericht in 2002.

De partij was een afsplitsing van Leefbaar Nederland. Voorzitter Kneepkens en zeven anderen verlieten in november 2001 LN uit onvrede met het democratische gehalte van de partij en de keuze voor Pim Fortuyn als lijsttrekker.

4.

Kerngegevens

Opgericht:

2002: afsplitsing van Leefbaar Nederland


Kijk voor meer informatie over de Duurzaam Nederland op de website van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.