Eerste Kamerverkiezingen 2023

Op dinsdag 30 mei 2023 kiezen de leden van Provinciale Staten en de kiescolleges op Bonaire, Sint Eustatius en Saba een nieuwe Eerste Kamer. De Statenleden en de kiescollegeleden worden op hun beurt op woensdag 15 maart 2023 direct door alle kiesgerechtigde Nederlanders gekozen.

Vermoedelijk is het ook de eerste keer dat Nederlanders, die niet in Nederland wonen, invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Dit is mogelijk door een speciaal kiescollege voor niet-ingezetenen. Het voorstel voor een Grondwetswijziging, waardoor dit mogelijk gemaakt wordt is door beide Kamers goedgekeurd. Het is echter nog niet zeker dat dit kiescollege voor de verkiezingen gerealiseerd is.

De vier partijen die het kabinet-Rutte IV vormden, hebben momenteel 32 van de 75 zetels in de Eerste Kamer. Er zijn zestien fracties in de Eerste Kamer, waaronder drie afsplitsingen.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Tijdlijn

Op weg naar de Eerste Kamerverkiezingen ziet de tijdlijn er grosso modo als volgt uit:

Datum

Activiteit

30 januari 2023

Dag van kandidaatstelling provinciale statenverkiezingen

15 maart 2023

Dag van stemming kiescollegeverkiezingen

15 maart 2023

Dag van stemming Provinciale Staten

27 maart 2023

Laatste dag registratie aanduiding Eerste Kamerverkiezing

25 april 2023

Dag van kandidaatstelling Eerste Kamerverkiezing

30 mei 2023

Dag van stemming Eerste Kamerverkiezing

2.

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.