Tweede Kamerverkiezingen 1959

Op 12 maart 1959 waren er vervroegde Tweede Kamerverkiezingen. Deze verkiezingen waren nodig na de val van het kabinet-Drees III. Omdat de PvdA bij deze vervroegde Tweede Kamerverkiezingen twee zetels verloor, werd de KVP met 49 zetels de grootste partij. Grote stijger was de VVD met zes zetels, die daarmee voor het eerst de derde partij van het land werd. De communisten leden een zware nederlaag. Nieuwkomer was de PSP met twee zetels. De PvdA koos voor de oppositie en KVP, VVD, ARP en CHU vormden het kabinet De Quay.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Uitslag

In onderstaande tabel is de verkiezingsuitslag in aantal zetels opgenomen. Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van het aantal stemmen (ook in %) per partij.

 

partij

zetels 1959

zetels 1956

winst/verlies

KVP

49

49

-

PvdA

48

50

-2

VVD

19

13

+6

ARP

14

15

-1

CHU

12

13

-1

CPN

3

7

-4

SGP

3

3

-

PSP

2

0

+2

Onderstaande partijen deden mee aan de verkiezingen, maar hebben in 1959 geen zetels behaald.

 

Partij

GPV

BP/BMP

Wagenaar (Bruggroep)

Prot.Chr. Nationale Unie

2.

Kerngegevens

In onderstaande tabel zijn de kerngegevens van de verkiezingen in 1959 opgenomen.

 

Tweede Kamerverkiezingen 1959

verkiezingsdatum

12 maart

aantal uitgebrachte stemmen

6.143.409

percentage geldige stemmen

95,6

aantal deelnemende partijen

12

aantal partijen dat zetel behaalde

8

3.

Lijsttrekkers en verkiezingsprogramma's

In onderstaande tabel is per partij aangegeven wie de lijsttrekker was en met welk verkiezingsprogramma een partij mee heeft gedaan aan de verkiezingen.

 
  • (Nog) niet beschikbaar

4.

Gekozenen

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de gekozenen.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.