Tweede Kamerverkiezingen: Nederland naar de stembus

woensdag 17 maart 2021, 11:00
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Vandaag is de officiële stemdag voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Ook op Europees gebied zullen deze verkiezingen van grote invloed zijn, al lijkt de Europese Unie de 'olifant in de kamer' te zijn waar bijna alle partijen aan voorbijgaan deze verkiezingen.

Tot nu toe komt de EU weinig aan bod in de verkiezingscampagne. Grote partijen zoals de VVD, CDA en PvdA staan achter de Europese samenwerking, maar maken het onderwerp niet tot een dominant verkiezingsthema.

Bij enkele kleinere partijen speelt de EU wel een grote rol. Zo staat de pan-Europese partij Volt volgens de Peilingwijzer op het punt om voor het eerst de Tweede Kamer te betreden met een partijprogramma dat pleit voor versterking van de Europese samenwerking. Ook speelt de EU een belangrijke rol in de verkiezingsretoriek van het eurosceptische Forum voor Democratie. Die partij zou graag een breuk met de EU zien.

In de aanloop naar de verkiezingen heeft Europa-Nu een analyse van de partijprogramma's op het gebied van de Europese Unie gepubliceerd. Deze geeft een overzicht van de partijstandpunten op belangrijke thema's, zoals de toetreding van nieuwe lidstaten, de euro en een Europees leger.

Deze partijstandpunten zijn van belang, want de Tweede Kamer heeft wel in zekere mate invloed op Europees beleid. Zo kan de Kamer invloed uitoefenen op wetsvoorstellen van de Europese Commissie via een gele of oranje kaart. Ook kan het Nederlandse parlement bewindspersonen controleren en bevragen over hun positie en standpunt in de Raad van Ministers en de Europese Raad.