De Nederlandse verkiezingen: hoe reageert het buitenland?

donderdag 16 maart 2017, 15:56
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - De Nederlandse verkiezingen hebben flink wat losgemaakt, ook buiten ons land. Verschillende buitenlandse media en politici volgden de uitslag op de voet. De Nederlandse verkiezingen werden als opmaat beschouwd voor de Franse en Duitse verkiezingen later dit jaar. Een aantal media en politici hebben zich al uitgesproken over de uitslag.

Buitenlandse media

CNN beschouwt de uitslag als een 'klap voor het populisme'. De Amerikaanse nieuwszender stelde dat de verkiezingen een indicatie kunnen geven van het populisme in Europa.

Ook andere buitenlandse media laten dergelijke geluiden horen. The New York Times, het Britse BBC en Die Welt schreven over Rutte's vermeende overwinning op het populisme. Die Welt kopte zelfs dat Rutte ,,een avond lang de held van Europa'' was.

Opvallend is dat The Guardian een andere nadruk legde. Deze krant wees GroenLinks, en met name Jesse Klaver, als grootste winnaar van de verkiezingen.

Ook in Turkije zijn de verkiezingen natuurlijk met belangstelling gevolgd. Volgens Daily Sabah is de voorlopige uitslag opvallend, omdat Wilders naar verwachting aan steun zou winnen vanwege de diplomatieke rel met Turkije.

Reacties uit de Europese Unie

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, feliciteerde Mark Rutte met de uitslag. ,,Het Nederlandse verkiezingsresultaat is een inspiratie voor Europa." Rutte krijgt ,,warme felicitaties" uit Brussel. Hij eindigde zijn brief met een zin in het Nederlands: ,,Laten we samen bouwen aan een sterk Europa."

EU-buitenlandchef Federica Mogherini wilde geen officieel commentaar geven op de Nederlandse verkiezingsuitslag. ,,Dat doe ik nooit bij nationale verkiezingen. Maar u ziet, het is een zonnige dag", wees ze naar de lucht. ,,Het is goed voor Europa."

Volgens Guy Verhofstadt, leider van ALDE (waarbij VVD en D66 in het Europees Parlement zijn aangesloten) en oud-premier van België, hebben Mark Rutte en Alexander Pechtold ,,bewezen dat een positieve pro-Europese boodschap wint."

Het Franse Front National (FN) is vooral blij met de winst van de PVV. Een topman van het populistische front, Nicolas Bay, liet de Franse media weten tevreden te zijn met het 'enorme succes' van Wilders ,,Het is niet de eindoverwinning, maar het is duidelijk dat dit een trend weergeeft.''

De centrumlinkse presidentskandidaat Emmanuel Macron juichte de Nederlandse verkiezingsuitslag donderdag toe als ,,een overwinning voor progressieven''. Hij is blij dat de PVV niet de grootste is. Deze overwinning toont aan dat ,,een doorbraak van extreemrechts geen vaststaand gegeven is'', aldus de 39-jarige ex-minister Macron. Hij maakt veel kans in de komende presidentsverkiezingen, omdat hij een tweede ronde op 7 mei volgens opiniepeilingen met gemak zou winnen van Le Pen.

Bron: ANP