27ste nationale MEP-conferentie: Het was steeds weer spannend!

Foto's dag 3: Algemene Vergadering Oude Zaal Tweede Kamer

Het Model European Parliament Nederland heeft voor het verslag van de nationale conferentie 2015 dankbaar gebruik gemaakt van het verslag van Anouk Krist (Kootstertille, Friesland) uit de Delegatie Verenigd Koninkrijk/Friesland.

Het Fries jeugd parlement was al een ervaring om nooit te vergeten. Toen al had ik tijdens mijn deelname de nationale MEP-conferentie in mijn achterhoofd. Wat zou het toch gaaf zijn als ik daarvoor werd geselecteerd. Een maand later werd ik verrast, ik mocht Friesland gaan vertegenwoordigen!! Mijn hart maakte een ontzettend grote sprong. Waar ik eerst nog van droomde werd nu werkelijkheid. Het duurde nog zo lang, maar toch opeens zat ik al in de trein.

Teambuilding en commissievergaderingen

27 september het was zover: de eerste dag. Op het centraal station van Utrecht werd ik ontvangen door mijn commissievoorzitters en andere commissieleden. Nadat we eerst een wandeltocht door Utrecht hadden gemaakt (inclusief bagage), gingen we kanoën door de grachten van Utrecht. Wat heb ik gelachen, veel lol gehad en veel water over me heen gekregen. Na een natte terugweg, hebben we heerlijk met zijn allen gegeten. Daarna gingen we naar ons gastgezin. En wat had ik een geweldig plekje! De eerste ochtend zijn we lopend naar de eerste commissievergadering gegaan. Eerst vond ik het wel lastig en keek ik een beetje de kat uit de boom. Later durfde ik ook wat meer mijn mening te geven en me te mengen in de discussies. De twee commissievergaderingen hebben geleid tot een super resolutie, waar we allemaal achterstonden. Deel 1 was achter de rug.

Opening in Eerste Kamer

De woensdag was aangebroken, afscheid van Utrecht en mijn geweldige gastgezin. Op naar Den Haag. Nadat we onze spullen in onze kamers van het hostel hadden gezet en ons snel hadden omgekleed, gingen we naar de Eerste Kamer. Wat is het een eer om daar ineens zelf te zitten en wat hebben alle delegatievoorzitters een onwijs mooie prestatie neergezet.

Algemene Vergadering

Donderdag en vrijdag was het tijd voor de plenaire vergadering in de Tweede Kamer, waarbij we onze resoluties verdedigden en de andere kritisch bekeken. Na elke resolutie gingen we stemmen. Werd het voorstel aangenomen of verworpen? Het was steeds weer spannend. Met het behandelen van de resolutie van mijn commissie was het dan ook zover. Het moest wel aangenomen worden. En ja, voor de eerste keer die donderdag mocht er geklapt worden. Dit was de kers op onze taart, het harde werken werd beloond.

De donderdagavond zijn we de karaokebar in geweest. Niet iedereen wist daardoor op de vrijdagochtend echt goed wakker te blijven. Weer een gehele dag resoluties behandelen is zwaar natuurlijk.

Afscheid nemen

Wat is de tijd snel gegaan! Het was tijd om afscheid te nemen. Je krijgt hier zo’n goede band met elkaar, dat er wel wat traantjes zijn gelaten. En dan moet je toch op naar huis. Na ongeveer 4 uur reizen was ik thuis, zoekend naar wat ik als allereerste moest vertellen. Het was een ontzettend mooie ervaring, wat bijna niet te omschrijven valt. Opeens begint het echte leven weer en slaat de post-MEP-depressie toe. Had het niet wat langer kunnen duren?!

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Vlog

Coen Wassink (Delegatie Luxemburg (MEP Utrecht)) heeft van deze week een vlog gemaakt. Bekijk hieronder zijn indrukken van de MEP-week!

2.

Achtergrond

Jaarlijks buigen zo'n 160 jonge 'Europarlementariërs' zich gedurende een week over actuele Europese vraagstukken. Zoals ieder jaar stonden uiteenlopende onderwerpen op het programma; onderwerpen die momenteel ook in het echte Europees Parlement spelen. Kan en moet Europa hulp verlenen bij de opvang van vluchtelingen in de regio's? Wat kan de EU doen om de risico's van TTIP voor haar burgers zoveel mogelijk te beperken? Hoe moeten we omgaan met de afvalproductie in Europa? Op dit soort vragen op het gebied van bijna alle Europese beleidsterreinen trachtten de middelbare scholieren tijdens de MEP-week 2015 een antwoord te geven.

Zondag 27 september verzamelden groepen deelnemers in Groningen, Utrecht, Alkmaar, Rotterdam en Den Bosch voor het teambuildingprogramma, waarna de scholieren hun eerste nacht hebben doorgebracht in gastgezinnen. Maandag en dinsdag stonden in het teken van de commissievergaderingen en het opstellen van een resolutie. Vanaf woensdag 30 september kwamen de scholieren naar Den Haag, voor de officiële opening in de Eerste Kamer, waar de voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Broekers-Knol de deelnemers welkom heette. De Algemene Vergadering werd geopend op 2 oktober door Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Op 3 oktober werd er opnieuw een hele dag over de resoluties vergaderd, waarna de week feestelijk werd afgesloten door onder andere Tweede Kamerlid Roos Vermeij en Tom de Bruijn, wethouder FVVM, Gemeente Den Haag en Voormalig Permanent Vertegenwoordiger bij de Europese Unie.

5.

Video-opnames

De landenspeeches in de Eerste Kamer en de Algemene Vergadering in de Tweede Kamer der Staten-Generaal zijn allemaal op video opgenomen. Om een idee te krijgen van de conferentie zijn de video's via deze website te bekijken.

6.

Organisatie en betrokken partijen

De nationale conferentie van het Model European Parliament wordt georganiseerd door het Montesquieu Instituut (MI). Bij de organisatie en de financiering van de conferentie zijn er verschillende partijen betrokken. Het MI wil graag onderstaande partijen bedanken:

Gastvrijheid en huisvesting tijdens de commissievergaderingen, de opening en de Algemene Vergadering:

 • Eerste Kamer der Staten-Generaal
 • Tweede Kamer der Staten-Generaal
 • Erasmus+ EU
 • Erasmus+ Nederland
 • Europese Commissie Vertegenwoordiging in Nederland
 • Europees Parlement Informatiebureau in Nederland
 • Provinciale Staten van Groningen
 • Provinciale Staten van Utrecht
 • Gemeente Alkmaar
 • Gemeente Rotterdam
 • Gemeente 's-Hertogenbosch
 • Huis van Europa

Overig

 • Ministerie van Defensie
 • Provincie Zuid-Holland
 • Provinciale coördinatoren van het Model European Parliament
 • Gastouders in Groningen, Utrecht, Alkmaar, Rotterdam en 's-Hertogenbosch