MEP Nederland 2015 gaat niet akkoord met vorming Europees leger

donderdag 1 oktober 2015, 13:29

Door: Auke van Wersch en Marieke Pechtold

Tijdens de behandeling van de eerste resolutie ging het Model European Parliament Nederland fel van start. De commissie Buitenlandse Zaken – subcommissie Veiligheid en Defensie, die voorstelde om Europa weer een wereldspeler te laten zijn op het gebied van Defensie, lag meteen onder vuur. De commissie pleitte voor de vorming van een Europees leger en maakte haar standpunt duidelijk door de bouw van een wolkenkrabber als voorbeeld te nemen. Deze wolkenkrabber staat symbool voor de militaire slagkracht van de EU op het wereldtoneel. Na een sterke voorspeech van de commissie werd de fundering van de toekomstige wolkenkrabber van de EU gelegd.

De eerste kritiek op de resolutie werd geuit via een amendement. De commissie veegde dit zonder enige moeite van tafel en bouwde zo verder aan de eerste verdieping van haar wolkenkrabber. Zweden probeerde dit te ondermijnen door in een tegenspeech een aantal genoemde operative clauses te bekritiseren en zelfs de commissie te vragen een compleet nieuwe resolutie op te stellen. Is de bulldozer van Zweden krachtig genoeg om de fundering van de wolkenkrabber plat te walsen?

De commissie kon in het open debat goed verwoorden hoe ze de wolkenkrabber graag gebouwd zou zien. Hoewel de zaal geel kleurde van de omhooggestoken landenbordjes, liet de commissie zich niet uit het veld slaan. Er werden veel kritische vragen gesteld over het verlies van soevereiniteit, de provocaties ten opzichte van Rusland en de kosten die aan dit Europese leger verbonden zijn.

Na een slotspeech vol beeldspraak van de gedelegeerde van Frankrijk, brak het moment aan om de stemmen te inventariseren. Bulgarije stond klaar om haar stem te laten horen toen er plotseling een onverwachte onderbreking plaats vond, het alarm. De zaal die moeilijk stil te krijgen was, laaide nog eens extra op. De leden van het presidium hadden even moeite de rust te bewaren. Terwijl Bulgarije zich voorbereidde om een noodsprong uit het raam te maken, pakte Slovenië deze kans meteen om Cyprus de oorlog te verklaren. We zagen dit terug in de stemming waarin de delegatie van Cyprus unaniem tegen de resolutie stemde, waar Slovenië juist unaniem voor stemde. Na de inventarisatie van alle stemmen werd duidelijk dat de wolkenkrabber wegens een gebrek aan steun niet kon worden voltooid.