A. (Anouchka) van Miltenburg

foto A. (Anouchka) van Miltenburg
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal

Uit de journalistiek afkomstige VVD-politica die na een succesvolle periode als 'gewoon' Kamerlid een teleurstellend Tweede Kamervoorzitschap kende, dat zij voortijdig moest beëindigen. In de periode 2003-2010 was zij een energiek woordvoerster zorg, media en medische ethiek, die bijvoorbeeld bij de behandeling van de Wet maatschappelijke ondersteuning goede inbreng had. Werd in 2010 dan ook vicefractievoorzitter. Kreeg als Kamervoorzitter (sinds eind 2012) kritiek op een soms te krampachtige en formalistische wijze van leiden en trad af na een relletje rond vernietigde documenten. Had als voorzitter een groot aandeel in de viering van 200 jaar Staten-Generaal. Bleef na haar aftreden nog anderhalf jaar woordvoerder emancipatiebeleid.

VVD
in de periode 2003-2017: lid Tweede Kamer, voorzitter Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Utrecht, 20 april 1967

2.

Partij/stroming

partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), vanaf 1997

3.

Hoofdfuncties/beroepen (3/7)

 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 30 januari 2003 tot 23 maart 2017
 • voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 25 september 2012 tot 12 december 2015
 • directeur/lid raad van bestuur Nucleuszorg, vanaf november 2018 (ondersteunende eerstelijns-organisatie van en voor huisartsen in Zeeuws-Vlaanderen)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

huidige
 • lid Raad van Toezicht Prezzent, vanaf 1 januari 2018

vorige (2/12)
 • lid Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, van februari 2016 tot 2017
 • lid bestuur Theaterwerkplaats Kazou, van juni 2018 tot april 2019

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


afgeleide functies, presidia etc. (2/4)
 • voorzitter Presidium (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 25 september 2012 tot 13 december 2015
 • voorzitter Commissie voor de Werkwijze (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 25 september 2012 tot 13 december 2015

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër (2/4)
 • Bracht in 2008 samen met haar fractiegenote Edith Schippers een fractienota ('Dichtbij Betere Zorg') uit met een visie op de Nederlandse gezondheidszorg voor de komende tien jaar.
 • Diende in 2010 samen met Boris van der Ham (D66), Jetta Klijnsma (PvdA), Jasper van Dijk (SP) en Ineke van Gent (GL) een wijziging van de Algemene Wet Gelijke Behandeling in, in verband met het annuleren van de enkel-feitconstructie (32.476)

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

8.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/4)
 • Versloeg bij de verkiezing voor Tweede Kamervoorzitter in 2012 in de derde stemmingsronde Khadija Arib (PvdA) met 90 tegen 56 stemmen. In de tweede ronde was Gerard Schouw (D66) afgevallen.
 • Haar Kamervoorzitterschap verliep niet zonder problemen. In april 2013 verweet CDA-fractievoorzitter Buma haar partijdigheid bij de agendering van een spoeddebat met staatssecretaris Weekers. Zij bood daarop excuses aan en zei ook zich in haar integriteit aangetast te voelen. In september 2015 kreeg zij kritiek op het niet reageren als voorzitter, nadat Geert Wilders tijdens de algemene beschouwingen van een 'nep-parlement' had gesproken. Intern was er vaker en fundamentelere kritiek op haar leiding geweest.
 • Trad op 12 december 2015 af als Tweede Kamervoorzitter vanwege de discussie die rond haar persoon was ontstaan na het verschijnen van het rapport-Oosting over de deal met crimineel Cees H. De commissie zette vraagtekens bij het door haar laten vernietigen van een vertrouwelijke brief over die zaak en vond dat zij de inhoud daarvan aan de commissie had moeten meedelen.

anekdotes en citaten
 • Zei in 2014 bij de presentatie van het parlementair onderzoeksrapport over ICT-projecten: "Ik moest even googelen wat ICT betekent."

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

9.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

10.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.