Verbeet: voorzitter kan niet meer optreden bij 'respectloos' debat

donderdag 22 september 2011, 15:34

DEN HAAG (PDC) - Kamervoorzitter Gerdi Verbeet vindt niet dat Kamerleden tijdens de eerste dag van de algemene beschouwingen buiten hun boekje zijn gegaan. Zij reageerde hiermee op Radio 1 op het taalgebruik van politici tijdens de eerste dag van de beschouwingen. Toen ontstond opschudding in de Tweede Kamer, omdat vooral Geert Wilders volgens andere Kamerleden respectloos optrad.

Verbeet vindt dat er 'vervelende dingen' zijn gezegd, maar niet alleen door Wilders. De leden kunnen elkaar zelf aanspreken als ze vinden dat iets niet gezegd mag worden. 'Ik zou ook liever hebben dat men het heel zakelijk, rustig en hoffelijk houdt, maar de leden kiezen zelf de vorm en inhoud van wat ze zeggen', aldus de voorzitter van de Tweede Kamer.

Vroeger kon de Kamervoorzitter bepaalde passages uit de Handelingen schrappen. Dat heeft de Tweede Kamer in 2001 afgeschaft. Verbeet zegt dat zij daardoor geen instrumenten meer heeft om in te grijpen. In een tijd waarin debatten live worden uitgezonden, zou het schrappen uit de Handelingen ook een loos gebaar zijn, aldus Verbeet. 

Bronnen: Trouw, NOS


Parlementaire normen en waarden  (column, Bert van den Braak 19 februari 2010)