'Onderhandelende partijen hopen dinsdag plannen te presenteren'

vrijdag 24 september 2010, 14:31

DEN HAAG (PDC) - Een akkoord tussen de VVD en het CDA over een rechts minderheidkabinet met gedoogsteun van de PVV lijkt steeds dichterbij te komen. De partijen hopen volgende week dinsdag of woensdag hun plannen te kunnen presenteren, melden bronnen rond de formatie.

De plannen voor een mogelijk akkoord liggen op dit moment bij het Centraal Planbureau (CPB). Het CPB berekent welk effect de voorgenomen bezuinigingen hebben op onder meer de koopkracht. Het CPB heeft meerdere varianten gekregen om door te berekenen. De partijen hopen de berekeningen vandaag te ontvangen. Vervolgens moeten de partijen een keuze maken tussen de verschillende varianten.

Als de fracties in de Tweede Kamer van de onderhandelende partijen instemmen met het resultaat, kan het CDA het regeer- en het gedoogakkoord aan het partijcongres voorleggen. Dat congres zal waarschijnlijk op 2 of 9 oktober plaatsvinden.

Het CDA gaat ervan uit dat er tussen de twee- en drieduizend leden naar het partijcongres zullen komen. Zij kunnen zich uitspreken over het resultaat van de onderhandelingen met de VVD en de PVV. Normaliter komen er op partijcongressen rond de duizend leden. Alle aanwezigen kunnen spreektijd krijgen op het congres. Demissionair minister Ernst Hirsch Ballin van justitie heeft al aangegeven te willen spreken op het congres. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het CDA omdat er veel interne verdeeldheid is over de mogelijke samenwerking met de PVV.

Bron : Volkskrant , ANP