Partijvoorzitters CHU

Bekende CHU-voorzitters waren Henk Beernink en vader (Hendrik) en zoon (Arnold) Tilanus. Jhr.mr. D.J. de Geer, die als minister-president een dubieuze rol speelde in de Tweede Wereldoorlog, was van 1933-1939 voorzitter van de CHU. De eerste CHU-voorzitter was dr. J.Th. de Visser. Luck van Leeuwen was als laatste CHU-voorzitter nauw betrokken bij de uiteindelijke totstandkoming van het CDA.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Ook bewindspersoon geweest

In onderstaand overzicht staan ook partijvoorzitters die minister of staatssecretaris zijn gewest.

 

Foto

Naam

Toelichting

foto Mr. H.K.J. (Henk) Beernink

Henk Beernink

Combineerde lange tijd het Tweede Kamerlidmaatschap met de functie van gemeentesecretaris van Rijswijk (Z.H.). Hij was minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-De Jong.

foto Jhr.Mr. D.J. (Dirk) de Geer

Jhr.mr. D.J. de Geer

Belangrijk staatsman in de eerste helft van de twintigste eeuw. Diverse malen Tweede Kamerlid en minister en tweemaal minister-president.

foto Dr. J.R. Slotemaker de Bruïne

Dr. J.R. Slotemaker de Bruïne

Kwam als jong predikant in het Friese veengebied in aanraking met de grote sociale noden. In 1922 Eerste Kamerlid en minister van Arbeid in het kabinet-De Geer I.

foto Mr. J. (Jan) Schokking

Jan Schokking

In 1920-1925 was hij gedeputeerde van Zuid-Holland en in 1925 minister van Justitie in het kortstondige kabinet-Colijn I.

foto Dr. J.Th. de Visser

Dr. J.Th. de Visser

In 1918 de eerste minister van Onderwijs in de twintigste eeuw. Voltooide met zijn Lager-Onderwijswet de onderwijspacificatie.

3.

Overzicht

Neem contact op met de redactie van PDC voor een volledig overzicht van de partijvoorzitters van de CHU.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.