Europa Vandaag: Brussel buigt zich over geld, groen en globale ontwikkelingen

maandag 5 juni 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Christine Lagarde
Bron: The Council of the European Union

It's all about the money

De commissie van het Europees Parlement die gaat over Economische en monetaire zaken (ECON) krijgt vandaag hoog bezoek. De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, komt naar het Parlement voor haar driemaandelijkse vergadering met de leden van de EP-commissie.

De bijeenkomst draait om inflatie, specifiek gericht op de effecten van hoge inflatie en monetaire beleidsreacties op de reële economie. Er zal worden gesproken over de effecten van het verlagen van de inflatiedruk en het garanderen van financiële stabiliteit.

Daarnaast staat de Amerikaanse Inflation Reduction Act op de agenda. De commissie bespreekt de reactie van de Europese Unie op het Amerikaanse plan.


 
Uitstoot van een fabriek

Going green and global

Ook de EP-commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) is vanmiddag bijeen in Brussel. Op het programma staan onder meer het rapport "Europese staat van het klimaat 2022" en het opstellen van maatregelen om de Europese industriesector naar netto-nul-uitstoot te bewegen.

De derde EP-commissie die vergadert is die voor Buitenlandse Zaken (AFET). De commissie buigt zich over het Commissieverslag 2022 over Turkije. Daarnaast komt Jutta Urpilainen, Eurocommissaris voor internationale partnerschappen, langs voor een gesprek over de implementatie van het NDICI-Global Europe Instrument. Dat staat voor Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument en richt zich op het (financieel) ondersteunen van landen buiten de EU die te maken hebben met lange termijn ontwikkelingsproblemen.


En verder...

...komt morgen de Servische minister van Europese Integratie naar de Tweede Kamer, waar zij in gesprek gaat met de commissie voor Europese Zaken.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

5 juni 15 uur

Europees Parlement

ECON

5 juni 15 uur

Europees Parlement

ENVI

5 juni 15 uur

Europees Parlement

AFET

6 juni 17.30 uur

Tweede Kamer

Commissie Europese Zaken