Europa Vandaag: vol gas, Duits onderonsje en Nederlandse Europarlementariërs aan de slag

dinsdag 25 oktober 2022, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
gas

Vol gas!

De Europese energieministers houden vandaag in Luxemburg een debat over voorstellen over gas die na de Europese top van vorige week op tafel kwamen. Hoewel er geen concrete afspraken werden gemaakt over een prijsplafond voor gas, werd wel besloten dat de lidstaten op vrijwillige basis gezamelijk gas kunnen inkopen.

De ministers gaan ook in conclaaf over een voorgestelde richtlijn over gemeenschappelijke interne marktregels voor hernieuwbare gassen, aardgas en waterstof. Dit alles maakt deel uit van het 'Fit for 55'-pakket, dat er voor moet zorgen dat de EU in 2050 klimaatneutraal is. De richtlijn is natuurlijk extra actueel vanwege de gascrisis. Overstappen op hernieuwbare gassen heeft als bijkomend voordeel dat de EU minder afhankelijk wordt van aardgas uit landen als Rusland.

Ten slotte bespreken ze een richtlijn over de energieprestatie van gebouwen. Hopelijk vergeten ze hun warme trui niet. De Raad heeft namelijk eerder bepaald de verwarming in haar panden uit te zetten.


 
Olaf Scholz, on the right, and Ursula von der Leyen.
Bron: European Commission

Ein deutsches Treffen over Oekraïne

De Duitse kanselier Olaf Scholz en (de Duitse) voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, spelen vandaag voor een thuispubliek in Berlijn.

In die graue Stadt zijn ze de co-hosts bij een conferentie over het herstel, de wederopbouw en de modernisering van Oekraïne. Voorafgaand aan de conferentie publiceerden de twee een opiniestuk in de Frankfurter Allgemeine Zeitung waarin ze pleitten voor een Europees "Marshallplan" voor Oekraïne.

Cruciaal: Scholz en Von der Leyen zien in de wederopbouw van Oekraïne "een weg naar de Europese Unie" voor het door oorlog geteisterde land. Vandaar dat bij de wederopbouw van het land inspanningen moeten worden geleverd om hervormingen door te voeren.


 
Marcel de Graaff © Europese Unie 2015, Europees Parlement

Nederlanders in actie voor de rechtsstaat

De commissie LIBE van het Europees Parlement vergadert over de rechtsstaat met Eurocommissaris Reynders en bespreekt een Commissievoorstel over de transparantie van gerichte politieke reclame.

Het doel van het voorstel over transparantie en gerichte politieke reclame maakt deel uit van een maatregelenpakket waarmee de Europese Commissie de integriteit van verkiezingen en het open democratisch debat wil beschermen. Bij politieke reclame op social media moet bijvoorbeeld voor iedereen herkenbaar worden wie ervoor betaald heeft en hoeveel.

In deze commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken schuiven standaard vijf Nederlandse Europarlementariërs aan. Een van hen is FVD'er Marcel de Graaff, die gisteren uit de fractie Identiteit en Democratie stapte vanwege botsende meningen over de oorlog in Oekraïne.


En verder...

Spreekt Eurocommissaris Frans Timmermans met de Amerikaanse EU-ambassadeur en woont hij een conferentie over waterstof bij in het kader van de Europese Waterstofweek.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

25 oktober

Raad Energie

 

Gas; 'Fit for 55'

25 oktober

Europese Commissie (Ursula von der Leyen)

Wederopbouw Oekraïne; toetreding Oekraïne tot de EU

25 oktober

Europees Parlement

 

Commissie LIBE

25 oktober

Europese Commissie (Frans Timmermans)

 

Gesprek met ambassadeur VS; waterstof