Dr. F.C.G.M. (Frans) Timmermans

foto Dr. F.C.G.M. (Frans) Timmermans
bron: Georges Boulougouris / European Commission

Frans Timmermans (1961) is sinds 1 november 2014 vicevoorzitter van de Europese Commissie. In de Commissie-Von der Leyen is hij belast met de Europese Green Deal. In de Commissie-Juncker was hij verantwoordelijk voor 'betere regulering' en duurzame ontwikkeling. De heer Timmermans was in 2012-2014 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II. Daarvoor was hij staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (belast met Europese samenwerking) in het kabinet-Balkenende IV. Van 19 mei 1998 tot 22 februari 2007 en van 17 juni 2010 tot 5 november 2012 was de heer Timmermans Tweede Kamerlid voor de PvdA. Daarvoor was hij adviseur en particulier secretaris van dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris nationale minderheden van de OVSE. Als Kamerlid hield hij zich bezig met defensie en buitenlandse zaken. In 2019 was hij PvdA-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen.

PvdA
in de periode 1998-heden: lid Tweede Kamer, staatssecretaris, minister, lid Europese Commissie, vicevoorzitter Europese Commissie

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen (roepnaam)

Franciscus Cornelis Gerardus Maria (Frans)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Maastricht, 6 mei 1961

3.

Partij/stroming

partij(en)
 • D66 (Democraten 66), 1985
 • PvdA (Partij van de Arbeid), vanaf 1990

4.

Hoofdfuncties/beroepen (8/11)

 • medewerker Europees Commissaris mr. H. van den Broek te Brussel, van 15 maart 1994 tot 15 maart 1995
 • adviseur en particulier secretaris dr. M. van der Stoel, Hoge Commissaris voor de nationale minderheden van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), van 1 juni 1995 tot mei 1998
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 19 mei 1998 tot 22 februari 2007
 • staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, van 22 februari 2007 tot 23 februari 2010
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 juni 2010 tot 5 november 2012
 • minister van Buitenlandse Zaken, van 5 november 2012 tot 17 oktober 2014
 • lid en vicevoorzitter Europese Commissie, belast met betere regelgeving, relaties met de Europese instellingen, rechtsregels, fundamentele rechten en duurzame ontwikkeling, van 1 november 2014 tot 1 december 2019 (Commissie-Juncker)
 • lid en vicevoorzitter Europese Commissie, belast met klimaatactie inclusief de 'Green Deal', vanaf 1 december 2019 (Commissie-Von der Leyen)

takenpakket (bewindspersoon)
 • Was als staatssecretaris belast met 1. coördinatie van het regeringsbeleid met betrekking tot de Europese Unie; 2. bilaterale onderwerpen voor zover deze raken aan het Europees beleid van de regering; 3. het Europa-gerelateerde deel van de begroting van Buitenlandse Zaken; 4. de begroting van de Europese Unie; 5. het in overleg met de minister vertegenwoordigen van Nederland in de Raad voor Algemene Zaken en Externe Betrekking voor wat betreft diens coördinerende taken en in de Raad voor Economische en Financiële Zaken voor wat betreft de EU-begroting; en 6. andere aangelegenheden waarvan behartiging door de minister aan hem werd toevertrouwd.

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

6.

Nevenfuncties

vorige (2/24)
 • columnist "NRC Handelsblad", van september 2011 tot december 2011
 • voorzitter bestuur Piketstichting, 2012

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


afgeleide functies, presidia etc. (2/3)
 • voorzitter vaste commissie voor Economische Zaken (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 25 september 2002 tot 18 maart 2003
 • ondervoorzitter vaste commissie voor Buitenlandse Zaken (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 18 maart 2003 tot 22 februari 2007

comités van aanbeveling, erefuncties etc.
 • lid Comité van aanbeveling "Vrede van Nijmegen-Penning 2012"
 • lid Adviescomité John Adams Instituut

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

7.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

8.

Activiteiten

als parlementariër
 • De Tweede Kamer nam op 13 november 2002 met steun van SP, GroenLinks, PvdA, D66, Leefbaar Nederland en LPF een door hem ingediende motie aan, waarin de wens werd uitgesproken dat de resultaten van de Europese Conventie aan een (Europees) referendum zouden worden onderworpen

als bewindspersoon (beleidsmatig) (2/4)
 • Verdedigde in 2013 samen met minister Hennis met succes het voorstel voor levering van 370 militairen en 4 Apache-gevechtshelikopters voor de VN-missie in Mali (Minusma) (29.521)
 • Bracht in september 2014 samen met de ministers Hennis en Ploumen een artikel 100-brief uit over de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen ISIS (Islamitische Staat in Irak en Syrië). Het betreft onder meer het steun aan het afsnijden van materiële, personele en financiële toevoerlijnen, opleiding van Iraakse en Koerdische strijdkrachten en steun aan de wederopbouw en de opbouw van politie en justitie in Syrië. (27.925)

als bewindspersoon (wetgeving)
 • Bracht in 2008 samen met minister-president Balkenende en minister Verhagen de wet tot goedkeuring van het Verdrag van Lissabon (herzieningsverdrag Europese Unie) tot stand (31.384)
 • Bracht in 2013 een wet tot stand tot Goedkeuring van de toetreding van de Republiek Kroatië tot de Europese Unie (33.183)

op het gebied van de EU (2/4)
 • Werd in mei 2017 uitgeroepen tot 'Man van het Jaar' door de Gazetta Wyborcza. Deze krant is zeer kritisch op de conservatieve Poolse regering en haar constitutionele hervormingen, precies het onderwerp waar de Commissie bij monde van Timmermans sinds 2016 over in de clinch ligt met genoemde Poolse regering.
 • Werd in december 2018 gekozen tot 'spitzenkandidat' (kandidaat-voorzitter voor de Europese Commissie) namens de sociaal-democraten voor de verkiezingen van 2019.

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

9.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/10)
 • Hield in de Veiligheidsraad van de VN op 21 juli 2014, na aanvaarding van een door Australië ingediende resolutie over het neerschieten van vlucht MH17 boven Oekraïne, een krachtige en emotionele rede waarin hij tot internationale actie opriep, zowel bij het terugbrengen van de gedode slachtoffers als bij het vaststellen van de toedracht en vervolging van de daders. Die rede werd nationaal en internationaal geroemd.
 • Werd in 2014 uitgeroepen tot politicus van het jaar door het Opiniepanel van EenVandaag
 • Werd in 2021 door 'Natuurmonumenten' uitgeroepen tot groenste politicus van het jaar 2020

uit de privésfeer
 • Hij spreekt zeven talen, waaronder Russisch
 • In 2016 maakte filmmaker Dirk Jan Roeleven de documentaire 'De Europeaan' over hem

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

10.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

11.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.