Kamerdebat over de kabinetsformatie: motie van afkeuring tegen Rutte, Kamer wil nieuwe informateur
gewijzigd
DEN HAAG (PDC) - Demissionair minister-president Mark Rutte overleefde vannacht ternauwernood een motie van wantrouwen (73 stemmen voor) in een debat over de stukgelopen verkenning voor de kabinetsformatie. De motie, ingediend door PVV-leider Geert Wilders, haalde geen meerderheid omdat de huidige coalitiepartijen deze niet steunden. Een motie van afkeuring, ingediend door de coalitiepartners D66 en CDA, haalde wel een ruime meerderheid (115 stemmen voor). Rutte zegt ondanks de aangenomen motie door te willen als premier.
De Tweede Kamer debatteerde over de stukgelopen verkenning nadat donderdagochtend de gespreksnotities alsnog openbaar waren gemaakt. Er was sprake van een vertrouwenscrisis toen uit een aantekening van de verkenningsgesprekken bleek dat Rutte met de oud-verkenners toch over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gesproken had. Rutte had dit eerder tegenover de Kamer ontkend. De VVD-leider verdedigde zich en zei dat hij het gesprek 'achteraf verkeerd herinnerd had.'
Een belangrijke uitkomst van het Kamerdebat is het verzoek van de Kamer om een nieuwe informateur. Een motie hiertoe van Sigrid Kaag werd door alle fractievoorzitters ondertekend. De Kamer wil een informateur, en geen verkenner, die 'gezaghebbend en onafhankelijk is,' met geruime afstand van de dagelijkse politiek. Met het aannemen van deze motie is er ook een einde gekomen aan de verkenningsrol van Wouter Koolmees (D66) en Tamara van Ark (VVD). Dat hebben deze (inmiddels oud-)verkenners ook zelf door middel van een brief aan de Tweede Kamervoorzitter bevestigd.
De Tweede Kamer nam ook een motie van Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers aan, die vooruitloopt op de latere evaluatie van de kabinetsformatie. In die motie roept de Kamer op om in die evaluatie uitdrukkelijk de mogelijke rol van het staatshoofd in de formatie mee te nemen. Sinds 2012 heeft de Koning juist geen rol meer in de kabinetsformatie.
Bron: Tweede Kamer, ANP, NOS, NRC.