Stukken over gesprekken met vorige verkenners toch vrijgegeven voor Kamerdebat

donderdag 1 april 2021, 8:30

DEN HAAG (PDC) - De stukken en verslagen van de gesprekken van fractievoorzitters met de vorige verkenners Ollongren (D66) en en Jorritsma (VVD) worden toch openbaar gemaakt aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt voorafgaand aan het Kamerdebat dat vanochtend over de mislukte verkenning zal plaatsvinden. Dat maakten de nieuwe verkenners Koolmees (D66) en Van Ark (VVD) gisteravond door middel van een brief aan de Kamervoorzitter bekend.

Onder deze stukken bevinden zich niet alleen de aantekeningen van de formatiegesprekken, waarvan al een deel was uitgelekt, maar ook e-mails, appjes, sms'jes en andere ambtelijke stukken. Voordat de stukken openbaar gemaakt worden aan de Kamer krijgen de betreffende fractievoorzitters hun vertrouwelijke gespreken nog wel eerst in te zien, waarna ze al dan niet goedkeuring mogen geven of de stukken openbaar gemaakt mogen worden. Ook kunnen ze de stukken voorzien van aantekeningen.

Tussen 9:00 en 10:00 uur krijgen de fractievoorzitters hiervoor de gelegenheid, waarna om 11:15 het debat over de mislukte verkenning zal plaatsvinden. Dit debat zou eigenlijk gisteren al gehouden worden, maar werd uitgesteld omdat een meerderheid van de Kamer wilde dat alle verslagen van de formatiegesprekken openbaar zouden worden.

Bron: kabinetsformatie2021.nl / NOS.nl