Van Ojik: Nederland rekende te veel op invloed Duitse steun in verdeling Europese topfuncties

donderdag 5 september 2019, 15:45

DEN HAAG (PDC) - Volgens Bram van Ojik (GroenLinks) heeft Nederland de invloed van Duitse steun overschat nu de rollen in het Europese machtsspel zijn veranderd in de aanloop naar de Brexit. Dit zei hij na afloop van het eerste Tweede Kamerdebat met premier Mark Rutte na het zomerreces. In het debat voerde het mislopen van de Europese topfuncties door Frans Timmermans en Jeroen Dijsselbloem de boventoon.

Frankrijk eiste zowel in de zoektocht naar een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie als in het vinden van een Europese IMF-kandidaat de hoofdrol op, iets waar Nederland volgens van Ojik geen rekening mee had gehouden.

Ook premier Rutte erkende dat de uitkomst teleurstellend was. Toch bleef hij positief over het werk van de Nederlandse diplomaten. Hij benadrukte dat er risico's genomen moeten worden om de hoofdprijs binnen te slepen. Op de kritiek van D66-Kamerlid Kees Verhoeven dat Nederland zich te hard opstelt in Brussel, reageerde hij afwijzend. 'Iedere keer komen we met voorstellen om dingen op te lossen.'

Bron: NRC