Prinsjesdag 2020

Grote Kerk, Den Haag © By Ralf Roletschek

Op dinsdag 15 september 2020 was het Prinsjesdag. Wegens de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vond de viering dit jaar sterk aangepast plaats, hoewel waar mogelijk tradities wel in acht werden genomen. Het evenement was niet toegankelijk voor publiek en belangstellenden waren opgeroepen om niet naar Den Haag te komen. Er was ook geen rijtoer van koning Willem-Alexander en het militair ceremonieel vond sterk beperkt plaats.

De koning las in plaats van in de Ridderzaal de troonrede voor in de Haagse Grote Kerk. In de toespraak werd onder meer aandacht besteed aan baanbehoud, goede voorzieningen en het milieu. Daarnaast drukten de gevolgen de coronacrisis een zware stempel op de troonrede. Het kabinet kiest ervoor de crisis te bestrijden door te investeren in plaats van te bezuinigen.

Het voorlezen van de troonrede is de symbolische start van het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer. Het is zeer zeldzaam dat Prinsjesdag niet in de Ridderzaal plaatsvindt: sinds de locatie in 1904 in gebruik werd genomen gebeurde dit alleen nog in 1907, toen er een internationale conferentie in de betreffende ruimte was, en in 1908 en 1911. Toen werd Prinsjesdag verplaatst naar de zaal van de Tweede Kamer. Dit jaar was er na de lezing van de troonrede ook geen huldebetuiging.

De Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal was ook aangepast vanwege de coronamaatregelen. Er was in de Grote Kerk genoeg ruimte voor de 75 Eerste Kamerleden en 150 Tweede Kamerleden om de verplichtte anderhalve meter afstand te houden, maar in plaats van de gebruikelijke 1000 gasten konden er dit jaar slechts circa 250 personen aanwezig zijn.

Na de troonrede bood Wopke Hoekstra als Minister van Financiën de miljoenennota en de begrotingen aan de Tweede Kamer aan. Hij stelde dat het mogelijk is dat de coronacrisis ook na volgend jaar de Nederlandse samenleving zal ontwrichten, maar dat er toch ook reden is voor enig optimisme: de overheidsfinanciën zijn goed op orde.

Meer informatie over de historische ontwikkeling van het begrotingsbeleid: Rutte III.

Volledige tekst troonrede 2020

Achtergronden


Meer over