State of the Union 2016: Commissie presenteert resultaten betere regelgeving

Naar aanleiding van de State of the Union 2016 van commissievoorzitter Juncker heeft de Commissie vandaag verslag uitgebracht over de vorderingen op het vlak van betere regelgeving die de Europese burgers tastbare voordelen opleveren en waarmee we de gemeenschappelijke uitdagingen waarmee Europa wordt geconfronteerd beter kunnen aangaan

Het opstellen van moderne, evenredige regels die geschikt zijn voor het beoogde doel, is een gedeelde verantwoordelijkheid, die niet alleen essentieel is voor het handhaven van de rechtsstaat en onze gemeenschappelijke waarden, maar ook voor de efficiëntie van overheidsdiensten en bedrijven. Om tot betere regelgeving te komen, moet kritisch worden nagegaan of zaken op EU-, dan wel op nationaal niveau moeten worden aangepakt, en moeten alle belanghebbenden actievere inspraak krijgen bij de besluitvorming.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft gezegd: "Een politieke Commissie is een Commissie die luistert naar het Europees Parlement, die luistert naar alle lidstaten en die luistert naar de bevolking. En het is omdat mijn Commissie geluisterd heeft, dat we in de eerste twee jaar van ons mandaat 100 voorstellen hebben ingetrokken, 80% minder initiatieven hebben genomen dvergeleken met de voorgaande 5 jaar en zijn begonnen met een grondige evaluatie van alle bestaande wetgeving. Want alleen door onze middelen te richten op de kwesties waar Europa een echte toegevoegde waarde kan bieden en snel resultaten boeken, kunnen we Europa beter maken en meer vertrouwen wekken."

Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans, bevoegd voor betere regelgeving, zei vandaag nog: "We zullen ambitieus zijn als dat moet, en bescheiden als dat kan. Burgers in heel Europa willen dat de Europese Unie anders gaat werken. Ze willen dat de EU de grote problemen aanpakt die hen raken in hun steden en straten, maar tegelijkertijd willen ze geen regels die leiden tot omslachtige administratieve procedures of hun leven onnodig compliceren. We hebben hard gewerkt om te veranderen en te breken met het verleden. We hebben veel regels uit de weg geruimd, we hebben veel andere regels verbeterd, en we hebben voorstellen gedaan over grote thema’s als migratie, veiligheid, investeringen en klimaatverandering. We zullen op deze weg verder gaan met oog en inzet voor de zorgen van mensen. En als het Parlement en de Raad onze voorstellen aannemen, zullen burgers binnenkort overal in Europa een nieuwe wind voelen.”

Aan het begin van haar mandaat heeft de Commissie-Juncker duidelijkgemaakt dat zij verandering zou brengen in wat zij doet en hoe zij dit doet, door zich toe te spitsen op onderwerpen die werkelijk van belang zijn voor mensen, doortastend te zijn in belangrijke zaken waar Europese maatregelen het meest noodzakelijk zijn en door de lidstaten vrij te laten hun verantwoordelijkheid op te nemen als nationale maatregelen passender zijn.

Doortastendheid in belangrijke zaken betekent ook dat de EU nieuwe omstandigheden of dringende kwesties moet aankunnen door snel in actie te komen, zoals bijvoorbeeld het geval was bij de migratiecrisis. De Commissie heeft in recordtempo initiatieven uitgewerkt, met empirisch onderbouwde analyses van de impact ervan.

Betere regelgeving is een gedeelde agenda die aanhoudende inspanningen vereist van alle EU-instellingen en nationale regeringen.

De Commissie bevestigt vandaag haar engagement voor de agenda voor betere regelgeving, en schetst de volgende prioriteiten:

  • Koers houden: Het werkprogramma van de Commissie voor 2017 blijft gericht op een beperkt aantal zorgvuldig gekozen initiatieven die onze 10 politieke prioriteiten goed weergeven en een antwoord bieden op de uitdagingen waarmee de EU momenteel wordt geconfronteerd. Het werkprogramma omvat ook het intrekken van voorstellen en de follow-up van de eerste voorstellen van het REFIT-platform.
  • Verantwoordelijkheid nemen: De Commissie zal wijzigingen van de regels inzake EU-brede vergunningsprocedures in bepaalde gevoelige sectoren overwegen om ervoor te zorgen dat de Commissie niet uitsluitend bevoegd is, terwijl de lidstaten geen advies kunnen uitbrengen.
  • Transparantie: De Commissie zal een voorstel doen voor een nieuw Transparantieregister voor de contacten van stakeholders met het Europees Parlement, de Raad en de Commissie.
  • Rapportage over lasten: Het eerste "jaarlijks lastenoverzicht" wordt door de Commissie gepresenteerd als onderdeel van het nieuwe interinstitutioneel akkoord over beter wetgeven.
  • Betere handhaving: De Commissie komt met een mededeling over de toepassing van het recht van de Unie met het oog op een doeltreffende toepassing, uitvoering en handhaving.

Doortastendheid in belangrijke zaken: resultaten

De Commissie heeft de omvang van haar jaarlijkse werkprogramma’s drastisch gereduceerd: zowel in 2015 als in 2016 waren er slechts 23 nieuwe prioritaire initiatieven en pakketten. Zij heeft haar inspanningen gericht op belangrijke initiatieven met een grote Europese toegevoegde waarde: investeringen, de vluchtelingencrisis, de versterking van de buitengrenzen, klimaatbescherming, innovatie via een digitale interne markt, de energie-unie, en de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking.

Ook de consequente naleving van EU-wetgeving is belangrijk voor de burgers. De Commissie legt bijzondere nadruk op inbreuken die de verwezenlijking van belangrijke beleidsdoelstellingen van de EU in belangrijke mate hinderen.

Vermindering van regeldruk en bureaucratie

De Commissie zet zich zowel in voor de vereenvoudiging van bestaande wetgeving als om ervoor te zorgen dat deze geschikt blijft voor het beoogde doel in een snel veranderende wereld. Om ons te concentreren op prioritaire kwesties hebben we de afgelopen twee jaar 90 wetsvoorstellen ingetrokken die in het wetgevingsproces geblokkeerd waren geraakt, 32 achterhaalde wetten ingetrokken en 103 gebieden bepaald waarop de regelgeving eenvoudiger kan.

De oprichting van het Refit-platform heeft nationale overheden en belanghebbenden meer inspraak gegeven in onze vereenvoudigingsagenda. Op een speciale website kunnen belanghebbenden hun standpunt over EU-wetgeving geven en verbeteringen aandragen. Op het platform is al overleg gepleegd over meer dan 100 ideeën en de Commissie heeft al 17 adviezen ontvangen met concrete suggesties over uiteenlopende onderwerpen. De Commissie brengt in het werkprogramma voor 2017 verslag uit over de geplande follow-up.

Open en empirisch onderbouwde beleidsvorming

Sinds mei 2015 heeft de Commissie een aantal maatregelen genomen om alle belanghebbenden meer actieve inspraak te geven bij de voorbereiding van nieuwe initiatieven en de evaluatie van bestaand beleid. Dit is een keerpunt, want stakeholders en gewone burgers kunnen nu online feedback geven over gepland beleid, deelnemen aan openbare raadplegingen via internet, commentaar geven op voorstellen van de Commissie en op toepassingswetgeving vóór de Commissie deze kracht van wet geeft.

Met het oog op een betere onafhankelijke kwaliteitscontrole van de effectbeoordelingen van de Commissie is de vroegere Raad voor effectbeoordeling op 1 juli 2015 vervangen door een nieuwe Raad voor regelgevingstoetsing met een breder en versterkt mandaat om de bestaande wetgeving kritisch te bekijken. Na een externe evaluatie heeft de OESO het effectbeoordelingssysteem van de Commissie gunstig beoordeeld en hoog gerangschikt.

Meer informatie

Mededeling — Betere regelgeving: Delivering better results for a stronger Union

Communication on Better Regulation for Better Results

Interinstitutioneel Akkoord over beter wetgeven

Het Refit-platform

Het Refit-programma

Portaal "Verminder de regeldruk"

Persmededeling over de agenda voor betere regelgeving

Informatieblad over de agenda voor betere regelgeving

IP/16/3014

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail