Vermoedelijk minder ministers door samenvoegen ministeries

vrijdag 13 augustus 2010, 9:09

Het ziet ernaar uit dat het aantal ministersposten in het te vormen kabinet-Rutte kleiner zal zijn dan in het vierde kabinet-Balkenende. Dat kabinet telde 16 ministers. Tijdens de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA wordt gesproken over fusie van Verkeer en Waterstaat en VROM (tot ministerie van Ruimte) en van Economische Zaken en LNV (tot ministerie van Bedrijvigheid).

Het ministerie van Justitie wordt volgens ingewijden opgetuigd tot ministerie van Veiligheid en Recht. Dat ministerie krijgt als enige de verantwoordelijkheid voor politie, waardoor BZK alleen nog belast is met het binnenlands bestuur en Koninkrijksrelaties. De projectministers voor Wonen, Wijken en Integratie, en voor Jeugd en Gezin zouden verdwijnen.

Vermindering van het aantal ministers en ministeries lag al in de lijn der verwachting. Onder meer de Raad voor het Openbaar Bestuur had in die zin geadviseerd. Eerder, in 1981, bracht een Commissie-Vonhoff een advies uit waarin samenvoeging van Justitie en BZK werd voorgesteld.

bron: Trouw