Overeenkomsten en verschillen tussen paars-pluspartijen

dinsdag 20 juli 2010

Het paars-pluskabinet van de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks is inmiddels de derde week van de onderhandelingen ingegaan. Het tijdstip waarop belangrijke besluiten genomen moeten worden en knopen door gehakt moeten worden komt dichterbij. De vraag rijst echter wat de paars-pluspartijen bindt en verdeelt op belangrijke beleidsterreinen.

Met betrekking tot bezuinigingen willen alle vier de politieke partijen meer bezuinigen dan de 29 miljard euro die volgens het Centraal Planbureau (CPB) nodig is. De VVD wil het meest bezuinigen, namelijk 20 miljard euro, zodat het begrotingstekort in 2015 weg is. D66 zit hier dichtbij. De PvdA stelt daarom voor om te bezuinigen met een bedrag van 10 miljard euro. Dit betekent dat er in 2015 nog een begrotingstekort zal zijn van tussen de 1.5 en 1.8 procent. Groenlinks streeft naar een begrotingstekort van 1 procent.

De hypotheekrenteaftrek is ook een belangrijk onderwerp geweest tijdens de verkiezingen. Tijdens de verkiezingscampagne heeft D66 aangegeven dat de hypotheekrenteaftrek een breekpunt is als de VVD bij haar standpunt blijft. De VVD wil niets veranderen aan de hypotheekrenteaftrek. De vier politieke partijen zijn het er wel over eens dat de doorstroming op de woningmarkt verbeterd moet worden. Zij stellen dat burgers met een hoger inkomen zich te vaak inschrijven voor goedkopere huurhuizen. Dit maakt het lastiger voor starters een geschikte woning te vinden.

Ook over de zorg is er geen overeenstemming tussen de vier politieke partijen. De VVD en D66 willen bijvoorbeeld het basispakket flink beperken. De PvdA wil het basispakket iets kleiner maken terwijl Groenlinks tegen het beperken van het basispakket is.

De VVD staat recht tegenover de andere drie partijen voor wat betreft ontwikkelingssamenwerking. De VVD wil namelijk het budget voor ontwikkelingssamenwerking halveren, terwijl de overige partijen hier tegen zijn.

Wat betreft de veiligheid wil de VVD de meeste extra agenten aantrekken, namelijk 3500. De PvdA wil 2100 extra agenten. Bovendien willen de PvdA en D66 cannabisteelt reguleren en wil Groenlinks softdrugs legaliseren.

De vier politieke partijen zijn het er over eens dat er geïnvesteerd moet worden in het onderwijs. Over het budget is er wel onenigheid. Volgens het CPB levert het investeren in onderwijs banen en dus geld op.

De VVD staat ook recht tegenover de andere drie partijen voor wat betreft verkeer. De VVD is voor kilometerheffing en wil investeren in wegen en andere infrastructuur, terwijl de andere drie partijen stellen dat meer wegen het fileprobleem niet zal oplossen en een vorm van rekeningrijden voorstellen.

Tot slot willen alle vier de partijen bezuinigen op het aantal ambtenaren en bestuurders. Het CPB heeft echter wel aangegeven dat dit niet eenvoudig zal zijn.  

Bron: ANP, 20 juli 2010