Kroes wil toezicht op sociale media aanscherpen

woensdag 2 juni 2010, 14:32

Europees Commissaris Neelie Kroes is voornemens scherper toezicht te houden op sociale media als Facebook , Hyves  en LinkedIn . Kroes wil erop toezien dat de sociale netwerken de privacy van gebruikers niet schenden en gaat harder optreden wanneer een dergelijk netwerk de privacyregels met voeten treedt. De Nederlandse Eurocommissaris voor Digitale agenda  liet zich woorden van een dergelijke strekking ontvallen tijdens een debat in het Europees Parlement .

Ook de Nederlandse Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (CDA) mengde zich in deze discussie. Hij stelde onder meer voor dat profielen van minderjarige gebruikers op sociale netwerken standaard afgeschermd worden en dus niet zichtbaar zijn voor mensen buiten hun eigen netwerk. Daarbij pleitte Van Nistelrooij ervoor dat elke gebruiker beter en duidelijker op de hoogte wordt gebracht van de risico's van het beschikbaar stellen van persoonsgegevens via sociale media.

De discussie in het Europees Parlement vond plaats naar aanleiding van recente berichten over privacyschendingen door met name Facebook. Het sociale netwerk zou persoonlijke gegevens niet goed genoeg afschermen en bovendien misbruiken voor commerciële doeleinden.