Start vervoersinfrastructuurproject Maastricht onderstreept belang Europese mobiliteit

IP/09/ 1868

Brussel, 2 december 2009

Start vervoersinfrastructuurproject Maastricht onderstreept belang Europese mobiliteit

Antonio Tajani , vice voorzitter van de Europese Commissie, woonde vandaag de start bij van de werkzaamheden voor de aanleg van een snelwegtunnel onder de stad Maastricht (Nederland), waardoor de laatste verkeerslichten van een cruciale trans-Europese noord-zuidverbindingsweg zullen verdwijnen. De werken worden medegefinancierd door de Europese Commissie na de oproep van 30 maart 2009 in het kader van het Europees economisch herstelplan 1 (EERP). De TEN-V-projecten van het EERP, waar de tunnel in Maastricht toe behoort, zijn erop gericht de economie nieuw leven in te blazen na de financiële en economische crisis door de communautaire investeringen in strategische sectoren zoals infrastructuur te verhogen, zodat de hele Europese mobiliteit de positieve effecten ervan ondervindt.

Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Commissie en bevoegd voor vervoer, zei hierover: "De start vandaag van een zeer belangrijk project dat wordt medegefinancierd door de Europese Commissie is een goed voorbeeld van de manier waarop effectieve infrastructuurontwikkeling de nationale en internationale mobiliteit positief beïnvloedt, de economie een duw in de rug geeft en de levenskwaliteit van de inwoners van Maastricht verhoogt. De aanleg van deze tunnel vervolledigt een essentiële TEN-V-verbinding tussen Noord- en Zuid-Europa en integreert op die manier verder het Europees vervoersnetwerk."

Camiel Eurlings , minister van Verkeer in Nederland, en Gerd Leers , burgemeester van Maastricht, stonden vicevoorzitter Tajani bij tijdens de officiële opening. Het project van 690 miljoen euro, dat naar verwachting in 2016 zal zijn voltooid, bestaat uit de aanleg van een tunnel onder de stad Maastricht langs de E25/A2-autoweg. Daardoor verdwijnen de laatste zes verkeerslichten langs de route die loopt van Amsterdam naar Genua en vervolgens naar Palermo, Italië, zodat het verkeer langs deze cruciale noord-zuidas vlotter zal verlopen.

Ondergronds verkeer maakt de stad Maastricht veiliger, vermindert de congestie en belast het milieu minder. Bovendien maakt de nieuwe tunnel het mogelijk een groot deel van de stad te renoveren en een aansluiting te maken met snelweg A79, het bedrijventerrein Beatrixhaven en de binnenvaartterminal.

Het project in Maastricht is een van de 39 initiatieven die werden geselecteerd voor financiering door het EERP, dat in december 2008 door de Europese Raad werd goedgekeurd. Het EERP wil de Europese economie onmiddellijk nieuw leven inblazen en tegelijkertijd het duurzame groeipotentieel van Europa op langere termijn versterken door communautaire investeringen in specifieke strategische sectoren - voornamelijk infrastructuur - te verhogen. De EU investeert 15 miljoen euro in de aanleg van de tunnel in Maastricht.

Europese financiering van infrastructuurprojecten is uiterst belangrijk om de economie te revitaliseren en het concurrentievermogen van de Europese industrie te bevorderen. Daarnaast fungeert Europese financiering ook als katalysator voor nationale investeringen: voor elke euro communautaire financiering worden namelijk voor meer dan 10 euro extra publieke en private investeringen gedaan.

Voor meer informatie, zie http://ec.europa.eu/tentea of stuur een e-mail naar TENTEAGENCY@ec.europa.eu .