VVD: Goede besteding Europese gelden dit keer geen prioriteit voor Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft zojuist in eerste lezing gestemd over de EU-begroting voor 2009. De plenaire vergadering stemde voor een Europese begroting ter grootte van 0,954% van het BNI (Bruto Nationaal Inkomen) aan betalingskredieten.

Het Europees Parlement heeft zojuist in eerste lezing gestemd over de EU-begroting voor 2009. De plenaire vergadering stemde voor een Europese begroting ter grootte van 0,954% van het BNI (Bruto Nationaal Inkomen) aan betalingskredieten. Dat is ruim boven de 0,899% die de Commissie in haar voorontwerp van begroting had voorgesteld en de 0,885% van de Raad. Het EP heeft daardoor de gebruikelijke sterke onderhandelingspositie tegenover de Raad ingenomen, vooral als besloten moet worden over prioriteiten in de buitenlandse politiek en de voorgestelde voedselfaciliteit.

Verder stelt het EP voor om de begroting voor sociale en werkgelegenheid van de EU uit te breiden. Het gaat hier onder andere om het Europees Sociaal Fonds, het Regionaal Ontwikkelingsfonds en het Cohesiefonds. Voor de plenaire stemming had Jan Mulder nog één nieuw voorstel ingediend om een deel van het Cohesiefonds in de reserve te zetten met als doel om de lidstaten en de Europese Commissie onder druk te zetten om haast te maken met het invoeren van de lidstaatverklaring (waarin lidstaten aangeven dat het EU geld goed besteed is). Lidstaten die blijven weigeren zouden een rapportage moeten afgeven waarin ze hun redenen daarvoor uiteenzetten.

Jan Mulder (VVD): "Er was helaas te weinig steun vanuit Christen-democratische en Sociaal-democratische hoek. Blijkbaar is goede besteding van Europese gelden geen prioriteit voor deze fracties."

Verder verhoogt het Europees Parlement de uitgaven voor het grensbewakingsagentschap Frontex. Er zal meer geïnvesteerd worden in het Trans-Europees energienetwerk, onder andere om de bouw van de Nabucco gaspijplijn van het Midden Oosten naar de EU te vergemakkelijken.

De plenaire vergadering nam verder een groot aantal voorstellen over die al eerder in verschillende parlementaire commissies werden goedgekeurd. Daaronder viel ook een groot aantal voorstellen van Jan Mulder.