VVD: Europese studies naar kosten naleving Europese regelgeving in de landbouw, mosselvisserij en cisgenese

Bij de stemming in de begrotingscommissie van het Europees Parlement zijn gisteren een reeks voorstellen van Jan Mulder aangenomen.

Het meest opzienbarende voorstel daarvan is een proefproject waarbinnen een omvangrijke Europese studie zal worden uitgevoerd, die in kaart moet gaan brengen wat de kosten van naleving van Europese regelgeving zijn voor Europese boeren. Het gaat daarbij om regels op het gebied van milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid, die verder gaan dan de eisen die aan producten uit derde landen worden gesteld. Verder moet het onderzoek in kaart brengen welke kosten gemoeid zijn met het landschapsonderhoud dat boeren verrichten.

Mulder: "De Europese Commissie is helaas nog niet in geslaagd om de Non-Trade Concerns binnen de WTO erkend te krijgen. Daardoor kunnen we nog steeds niet dezelfde eisen stellen aan importproducten, als de eisen die we aan onze eigen producten stellen. Deze studie moet in kaart gaan brengen wat de kosten zijn voor Europese boeren van deze concurrentieverstoringen. Die gegevens kunnen tevens dienen als basis voor een verdere rationalisatie van de directe inkomensondersteuning na 2013, waarbij betalingen beter afgestemd worden op de publieke diensten die boeren leveren."

Naast het proefproject werden ook nog een tweetal andere studievoorstellen van Jan Mulder aangenomen. Naast een studie naar de mosselvisserij, werd nog een derde studievoorstel Jan Mulder aangenomen die moet gaan onderzoeken of er snellere en meer proportionele Europese toelatingsprocedure ingesteld kan worden voor cisgenese producten. Cisgenese is een vorm van genetische modificatie waarbij enkel soorteigen genen gebruikt worden.