Nationale Europa Discussie is van de baan

maandag 3 oktober 2005, 10:00

De Nationale Europa Discussie gaat niet door. Deze discussie had in november 2005 onder voorzitterschap van PvdA-Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer moeten beginnen, maar er is onvoldoende steun in de Tweede Kamer om deze discussie te starten.

De Nationale Europa Discussie kwam op de politieke agenda na afloop van het referendum over de Europese Grondwet. SP-Tweede-Kamerlid Harry van Bommel diende op 2 juni 2005 een motie in, waarin werd voorgesteld een brede maatschappelijke discussie over 'Europa' te houden. De motie kreeg gelijk een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.

Het voorstel is vorige week echter gestrand op de praktische invulling. De brede maatschappelijke discussie had een gezamenlijk project van de Tweede Kamer en de regering had moeten worden. De VVD-fractie kondigde echter al van meet af aan dat ze niet mee zou doen. Volgens de liberalen had de discussie al plaatsgevonden tijdens de referendumcampagne en was er geen noodzaak om het nog eens over te doen. Vorige week zonk het project toen PvdA-leider Wouter Bos zei dat de regering de discussie niet mocht mee-organiseren. Bos vindt dat de regering te partijdig is.

Wat nu gaat gebeuren is nog onduidelijk. Tijdens de Europese Raad van 16 en 17 juni 2005 kondigden de Europese leiders aan dat het komend halfjaar gereserveerd is voor bezinning en debat. De regeringsleiders vergaderen in het voorjaar van 2006 verder over de toekomst van de Europese Grondwet, en dan zal met belangstelling worden geluisterd naar het Nederlandse standpunt. Premier Jan Peter Balkenende zei afgelopen vrijdag dan ook dat hij de opvattingen van de burgers over Europa tóch wil peilen, 'met andere instrumenten'.

Bron: Volkskrant, NRC, 1 oktober 2005