Drs. T.M. (Tineke) Slagter-Roukema

foto Drs. T.M. (Tineke) Slagter-Roukema
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Hans Kouwenhoven

Sociaal voelende en maatschappelijk geëngageerde huisarts uit Groningen, die twaalf jaar voor de SP in de Eerste Kamer zat. Van huis uit betrokken bij de gezondheidzorg. Was voor zij Eerste Kamerlid werd twee jaar voorzitter van de Landelijke Huisartsenvereniging. Deskundig en daardoor ook bij politieke 'tegenstanders' een gewaardeerd Kamerlid. Dat betrof allereerst het terrein van de volksgezondheid, maar verder onderwerpen als welzijn, landbouw, natuur en voedselkwaliteit, ruimtelijke ordening en milieu. Was acht jaar voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

SP
in de periode 2003-2015: lid Eerste Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Trijntje Margaretha (Tineke)

geboorteplaats en -datum
Zwolle, 27 december 1948

2.

Partij/stroming

partij(en)
SP (Socialistische Partij), vanaf januari 2003

3.

Hoofdfuncties/beroepen

  • verpleeghuisarts verpleeghuis "Het Zonnehuis" te Zuidhorn, van 1977 tot 1981
  • assistent huisarts (huisarts-in-opleiding), van 1982 tot 1993
  • coördinator Bureau Vertrouwensarts Groningen-Drenthe, van 1987 tot 1991
  • huisarts te Zuidhorn, vanaf 1981 in loondienst, sinds 1991 met eigen praktijk als onderdeel van een gezondheidscentrum, tot januari 2022
  • lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 10 juni 2003 tot 9 juni 2015

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

vorige (2/25)
  • lid begeleidingsgroep zwangerschap en geboorte, ZonMw, vanaf april 2011
  • voorzitter Raad van Toezicht "Martini Ziekenhuis" te Groningen, vanaf juni 2012 (lid commissie kwaliteit en veiligheid in de zorg)

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


afgeleide functies, presidia etc.
voorzitter vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 19 juni 2007 tot 9 juni 2015 (in 2007-2010 tevens voor Jeugd en Gezin)

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër
  • Interpelleerde in 2008 samen met de heer Van Driel (PvdA) de ministers Donner en Klink over het door Nederland opzeggen van een verdrag inzake sociale zekerheid, voordat de Eerste Kamer gelegenheid had gehad de goedkeuringswet daarover te behandelen

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.