Standpunt over Irak geen belemmering formatie

dinsdag 18 maart 2003, 10:18

Het demissionaire kabinet-Balkenende wijst een eenzijdige actie tegen Irak niet af. Nederland zal echter geen militaire bijdrage leveren aan de oorlog tegen Irak. Dit zei premier Balkenende na een spoedzitting van de ministerraad gisteravond. Met dit standpunt hoeft de dreigende oorlog geen breekpunt te zijn in de vorming van een kabinet van het CDA en de PvdA.

De steun die het CDA geeft aan de landen die de ontwapening van Saddam Hussein willen afdwingen wordt niet zonder meer gedeeld door de PvdA. Wouter Bos zei dat het aanvallen van Irak zonder VN mandaat een 'verkeerde keuze' is. Er wordt niet verwacht dat de PvdA een halszaak zal maken van de louter verbale steun van Nederland aan de Amerikanen.

Balkenende maakte gisteren duidelijk dat hij teleurgesteld is dat het niet tot een diplomatieke oplossing is gekomen via de Verenigde Naties. Hij zei daarbij wel dat iedereen in de VN hetzelfde doel voor ogen heeft: onvoorwaardelijke, onmiddellijke en actieve medewerking van Saddam Hussein bij zijn ontwapening. Het besluit om geen militaire steun te geven aan de oorlog was een unaniem besluit van de ministerraad. Gelet op de gevoelens binnen de samenleving en het parlement was er geen andere keuze mogelijk, aldus Balkenende.

bron: De Volkskrant, 18 maart 2003