PvdA en CDA willen vaart zetten achter formatie

dinsdag 4 februari 2003, 10:44

Vandaag wordt in de Tweede Kamer op verzoek van de D66 fractie een debat gehouden over de afronding van de verkenningsfase van de formatie. Informateur Donner heeft geadviseerd pas na het debat verder te gaan met de formatiegesprekken. Het is niet de verwachting dat het debat de formatie nog op een andere lijn zal brengen, gezien de behaalde meerderheid van PvdA en CDA bij de verkiezingen, aldus Donner.

Ondanks dat zowel Balkenende als Bos aansporen op een snelle formatie, waarschuwt vooral Bos voor teveel optimisme: "Er moeten stevige afspraken worden gemaakt en dat kun je niet op een achternamiddag".

Een kabinetsformatie duurt gemiddeld 70 dagen. De kortste was 10 dagen. Dat betrof de vorming van tweede kabinet-Beel, in 1958. Het ging daarbij om een tussenkabinetje, waarin alleen Beel als nieuwe minister optrad. De langste formatie, in 1977, nam maar liefst 208 dagen in beslag. Na een mislukte formatie PvdA-CDA-D66 werd toen het eerste kabinet-Van Agt gevormd. De vorming van dat kabinet begon echter pas begin december en duurde feitelijk slechts drie weken.

bron: Het Financieele Dagblad, dinsdag 4 februari