Wouter Bos wil tweede informateur van PvdA-huize

donderdag 30 januari 2003, 9:31

Nadat informateur Donner maandag en dinsdag alle fractievoorzitters uit de Tweede Kamer had ontvangen, is hij dinsdagmiddag met CDA-fractievoorzitter Balkenende en PvdA-fractievoorzitter Bos om de tafel gaan zitten. Zijn streven is eerst de mogelijkheid van een CDA-PvdA coalitie te verkennen. Balkenende, die zowel voor als vlak na de verkiezingen een dergelijke combinatie onwenselijk, zo niet kansloos, noemde, gebruikt inmiddels wat mildere termen.

De formateur en de beide fractievoorzitters proberen overeenstemming te bereiken over de thema's die in een volgende fase van de informatie aan de orde zouden moeten komen, zoals een mogelijke oorlog tegen Irak en het zorgstelsel. Uiteraard staat ook het financieel-economisch beleid op dat lijstje. Beide partijen zijn het er over eens dat daar 'keiharde' afspraken over gemaakt moeten worden.

Breekpunt in de (in)formatiebesprekingen zou nog kunnen worden dat Wouter Bos in een volgende informatieronde ook een PvdA-formateur wenst. Bos vindt het meer dan rechtvaardig dat naast een CDA-informateur ook een PvdA-ingewijde de onderhandelingen leidt. Het CDA ziet dat als wantrouwen.

De verkennende gesprekken worden donderdagmiddag voortgezet.

bron: de Volkskrant, persbericht RVD


Meer over