Partijvoorzitters VVD

De partijvoorzitter van de VVD is Christianne van der Wal-Zeggelink. In 2017 volgde zij Henry Keizer op, die sinds 2014 voorzitter was.

Bekende VVD-voorzitters uit het verleden zijn Ivo Opstelten, Leendert Ginjaar, Frits Korthals Altes, Pieter Oud en Haya van Someren-Downer. Dirk Stikker was in 1948 de eerste VVD-voorzitter.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Ook bewindspersoon geweest

In onderstaand overzicht staan partijvoorzitters die ook minister of staatssecretaris zijn geweest.

 

foto

naam

toelichting

foto Mr. A.H. (Benk) Korthals

Benk Korthals

Kwam in 1982 in de Tweede Kamer, was minister van Justitie in het kabinet Kok II en van defensie in het kabinet Balkenende I. Was van 2011 tot 2014 voorzitter van de VVD.

foto Mr. I.W. (Ivo) Opstelten

Ivo Opstelten

VVD-bestuurder, minister en partijvoorzitter. Was minister van Veiligheid en Justitie in de kabinetten-Rutte I en Rutte II.

foto Drs. W.K. (Willem) Hoekzema

Willem Hoekzema

Als degelijk manager een onopvallende staatssecretaris van Defensie in het eerste kabinet-Lubbers. Enkele jaren voorzitter VVD.

foto Dr. L. (Leendert) Ginjaar

Leendert Ginjaar

Minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne in het kabinet Van Agt-I. Daarna werd hij Eerste Kamerlid en fractievoorzitter van de Eerste Kamerfractie.

foto Mr. F. (Frits) Korthals Altes

Frits Korthals Altes

Vooraanstaand Rotterdams advocaat met grote staat van dienst in de VVD. Was minister van Justitie tijdens het kabinet Lubbers-I.

foto Mr. P.J. (Pieter) Oud

Pieter Oud

Voerde als minister van Financiën in het crisiskabinet-Colijn een strak bezuinigingsbeleid.

foto Mr. D.U. (Dirk) Stikker

Dirk Stikker

In 1946 medeoprichter van de PvdA en in 1948 van de VVD. Werd in dat jaar als minister van Buitenlandse Zaken opgenomen in het kabinet-Drees I.

2.

Overzicht

Neem contact op met de redactie van PDC voor een volledig overzicht van de partijvoorzitters van de VVD.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.