Europa Vandaag: textielwetgeving, Oekraïense invoerrechten en economische groei

donderdag 27 april 2023, 9:00

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Afvalstort

Een 'koopje' of aanslag op het milieu?

Terwijl heel Nederland zich vandaag voor Koningsdag in het oranje kleedt, buigen de leden van de commissie ENVI (Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid) van het Europees Parlement zich vandaag over de EU-wetgeving voor kledingproductie. Hoewel een goedkoop oranje T-shirt voor menig Nederlander als een 'koopje' voelt, kan het zomaar zijn dat de goedkope productie ten koste is gegaan van het milieu of van mensenlevens.

De leden van de commissie pleiten er vandaag voor, dat dat niet meer zomaar mogelijk is. In de ontwerptekst staan maatregelen om te garanderen dat al het textiel dat naar de EU wordt geïmporteerd of dat in de EU wordt geproduceerd voldoet aan minimale (duurzaamheids)normen.


 
Besproeiing van landbouwgrond na droogte © music4life

Lukt het de Commissie de Europese én Oekraïense boeren blij te maken?

De commissie INTA (Internationale Handel) van het Europees Parlement buigt zich vandaag over het verlengen van de schorsing van EU-invoerrechten op Oekraïense exportproducten. Bijna een jaar geleden besloot de Europese Unie de invoerrechten voor Oekraïense landbouwproducten op te heffen aangezien de landbouwexport een van de belangrijkste overgebleven inkomstenbronnen voor Oekraïne is. Die schorsing vervalt op 6 juni, maar nu het einde van de oorlog in Oekraïne nog niet in zicht is, lijkt een verlenging op zijn plaats.

Ondertussen zijn de onderhandelingen tussen de Europese Commissie en de Oost-Europese landen over de graanimport vanuit Oekraïne nog steeds bezig. De schorsing van de invoerrechten komt namelijk niet zonder prijs. Europese boeren zeggen verlies te leiden door de toename van import van goedkopere Oekraïense landbouwproducten sinds het begin van de oorlog. De Commissie heeft al maatregelen voorgesteld, maar daarmee waren de Oost-Europese boeren nog niet tevreden.


En verder...

Vertrekken Eurocommissarissen Frans Timmermans Maroš Šefčovič en Valdis Dombrovskis naar Griekenland voor het Delphi Economic Forum. Zij zijn daar tot zondag en bespreken duurzame en sociaal verantwoorde economische groei.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

27 april

Europees Parlement

Commissievergadering ENVI

27 april

Europees Parlement

Commissievergadering INTA

27 t/m 30 april

Europese Commissie

Delphi Economic Forum