Europa Vandaag: Associatieraad EU-Oekraïne bespreekt lidmaatschapsaanvraag

maandag 5 september 2022, 8:10

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Ukrainian and European flags
Bron: European Commission

EU-lidmaatschap Oekraïne aan de orde op Associatieraad

In Brussel komt vandaag de EU-Oekraïne Associatieraad bijeen, die zich in het kader van de associatieovereenkomst zal buigen over verschilllende aspecten van samenwerking tussen de EU en Oekraïne. Hierbij komen in ieder geval de EU-steun sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog en de EU-lidmaatschapsaanvraag van Oekraïne aan bod.

Op 28 februari 2022, tijdens de Russische invasie van Oekraïne, heeft Oekraïne officieel het EU-lidmaatschap aangevraagd. De behandeling van dit verzoek werd sneller opgepakt dan gebruikelijk, omdat EU-leiders het belangrijk vonden Oekraïne te steunen in de strijd met Rusland.

Deze raadsbijeenkomst in Brussel zal worden voorgezeten door Denys Shmyhal, premier van Oekraïne. Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, zal de EU-delegatie leiden.


 
droogte klimaatverandering
Bron: flickr/ Tim J Keegan

Klimaatadaptatie in Afrika

Eurocommissaris Frans Timmermans en minister-president Mark Rutte zijn vandaag aanwezig bij de Africa Adaptation Summit in Rotterdam. Naast diverse Europese ministers zijn verschillende Afrikaanse regeringsleiders aanwezig.

De top wordt georganiseerd door het Global Center on Adaptation (GCA) en heeft als doel om de ambities voor klimaatadaptatie in Afrika te verhogen, financiering te mobiliseren en coalities te smeden.


En verder...

Eurocommissaris voor de interne markt Thierry Breton is in Den Haag en spreekt hier onder andere met minister van Defensie Kajsa Ollongren en minister van Klimaat en Energie Rob Jetten. Ook houdt Breton een toespraak bij de opening van het academisch jaar op de Technische Universiteit in Eindhoven.


Europa in een oogopslag