Europa Vandaag: Oost West, groen best

maandag 16 mei 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Kernenergie

Groen licht voor Europese groene obligaties?

Onder leiding van Paul Tang (PvdA) komt het plan van de Europese Commissie voor Europese groene obligaties aan bod. Voorafgaand aan deze stemming heeft de Nederlandse rapporteur Tang, van de EP-commissie Economische en Monetaire Zaken, aanbevelingen over dit plan gedaan, waarna nu een stemming volgt. Het plan zou een norm opstellen voor investeringen die duurzaam gebruikt worden. Mocht deze stemming succesvol zijn, geeft dit een goede indicatie voor de daaropvolgende plenaire stemming. In dit geval is de eerste stap naar Europese wetgeving rondom het aanbieden van 'groene' obligaties die volgens de EU daadwerkelijk bijdragen aan het stimuleren van ecologisch duurzame economische activiteiten.


 
Raad van de Europese Unie/Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

Ook informele lunch ontkomt niet aan actualiteiten Oekraïne

De Raad Buitenlandse Zaken zal vandaag de stand van zaken in de Westelijke Balkan bespreken, waarna er een informele lunch wordt gehouden waarin de buitenlandministers van de Westelijke Balkan te gast zijn. Op het menu staat de Russische agressie tegen Oekraïne. In 2003 werd op een top in Thessaloniki al beloofd dat deze landen in de toekomst tot de EU mogen toetreden. Lidstaten zijn echter terughoudend, vanwege etnische en nationale sentimenten die in de regio spelen.


En verder...

Eurocommissaris Frans Timmermans houdt een videoconferentie met Xie Zhenhua, de speciaal afgevaardigde voor klimaatverandering van China en ontmoet hij de plaatsvervangende Secretaris Generaal van de NAVO, Mierse Geoană.

De Raad van Buitenlandse Zaken bespreekt het bezoek van Josep Borrell aan Chili en Panama, en de financiële EU-steun aan Palestina.


Europa in een oogopslag