Nog één week te gaan: nieuwe prognose Tweede Kamer na de verkiezingen

dinsdag 9 maart 2021, 17:41

DEN HAAG (PDC) - Op een week voor de Tweede Kamerverkiezingen laat de nieuwste Peilingwijzer geen grote verschuivingen zien. VVD, met 38 zetels nog steeds met afstand de grootste partij in de peilingen, verliest één zetel, waar coalitiegenoot D66 er één zetel bij krijgt in vergelijking met de Peilingwijzer van 3 maart. GroenLinks verliest als enige partij 2 zetels. Volt, die pas twee weken geleden voor het eerst in de Peilingwijzer verscheen, staat nu op twee zetels.

Op basis van de Peilingwijzer maakt PDC analyses van onder meer de man/vrouw-verhouding, de leeftijdsverdeling, het opleidingsniveau en de maatschappelijke achtergrond over de 150 mogelijk gekozen Kamerleden.

Uit die analyse blijkt dat het aantal vrouwen in de waarschijnlijke samenstelling van de nieuwe Tweede Kamer licht is toegenomen: gisteren berichtten we nog dat naar verwachting 56 vrouwen in de Tweede Kamer zouden zetelen, op basis van de nieuwste Peilingwijzer zouden dat er 59 zijn. Dat zou goed zijn voor 39 procent van de mogelijke Tweede Kamer na de verkiezingen.

De Peilingwijzer combineert de peilingen van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar tot één schatting van de politieke krachtsverhoudingen voor de Tweede Kamer.

Bron: Peilingwijzer, Biografisch archief PDC