Voorbereidingen voor de brexit: de Europese Commissie keurt twee noodvoorstellen goed om de impact van een "no deal"-brexit op de EU-visserij te temperen

Gezien de aanhoudende onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk rond de ratificatie van het terugtrekkingsakkoord heeft de Commissie vandaag twee wetgevingsvoorstellen goedgekeurd om de grote impact van een mogelijke "no deal"-brexit op de EU-visserij te temperen.

Deze voorstellen maken deel uit van de huidige voorbereidingen en noodmaatregelen en zullen bij een "no deal"-scenario helpen zorgen voor een gecoördineerde EU-brede aanpak.

Op grond van het eerste voorstel zullen de vissers en marktdeelnemers van de EU-lidstaten uit het Europees Fonds voor maritieme zaken en visserij kunnen worden vergoed voor de tijdelijke stillegging van visserijactiviteiten. Dit zal helpen om de impact van een plotse sluiting van de wateren van het VK voor vissersvaartuigen van de EU bij een "no deal"-scenario enigszins te compenseren.

Het tweede voorstel wijzigt de verordening inzake het duurzame beheer van externe vissersvloten. Het doel van dit voorstel is ervoor te zorgen dat de EU tot eind 2019 toegang tot de EU-wateren kan verlenen aan vaartuigen van het VK, op voorwaarde dat de EU-vaartuigen ook wederzijdse toegang tot de wateren van het VK krijgen. Het voorstel omvat ook een vereenvoudigde procedure voor het machtigen van vaartuigen van het VK om in de EU-wateren te vissen en, omgekeerd, van EU-vaartuigen om in de wateren van het VK te vissen, voor zover het VK de daartoe vereiste toegang verleent. Dit voorstel geldt enkel voor 2019 en is gebaseerd op het akkoord in de Raad Landbouw en Visserij van 17 en 18 december 2018 over de vangstmogelijkheden voor 2019.

Deze noodmaatregelen zullen de impact van een "no deal"-scenario niet volledig wegnemen. Evenmin bieden zij dezelfde voordelen als lidmaatschap van de EU of zijn zij gelijkwaardig aan de voorwaarden van een overgangsperiode, zoals bepaald in het terugtrekkingsakkoord. Zij gelden alleen voor deze specifieke gebieden waarop bescherming van de vitale belangen van de EU absoluut noodzakelijk is en waar voorbereidingen treffen alleen niet volstaat. In de regel zijn zij van tijdelijke aard en beperkt in reikwijdte, en worden zij unilateraal door de EU vastgesteld.

Volgende stappen

Deze voorstellen vallen onder de medebeslissingsprocedure. De Commissie zal met het Europees Parlement en de Raad samenwerken om ervoor te zorgen dat de voorgestelde wetgevingshandelingen worden vastgesteld, zodat deze uiterlijk op 29 maart 2019 in werking treden.

Achtergrond

Op 19 december 2018 heeft de Commissie haar derde mededeling over de voorbereidingen voor de brexit bekendgemaakt, waarmee haar noodplan voor "no deal" in werking werd gezet. Die mededeling omvatte 14 maatregelen op een beperkt aantal gebieden waarop het "no deal"-scenario ernstige ontregeling voor burgers en bedrijven in de EU-27 zou veroorzaken. Tot deze gebieden behoren onder meer financiële diensten, luchtvervoer, douane en het klimaatbeleid.

De Commissie heeft ook 88 sectorspecifieke kennisgevingen gepubliceerd om iedereen te informeren over de gevolgen van een brexit zonder terugtrekkingsakkoord. Deze kennisgevingen zijn beschikbaar in alle officiële talen van de EU. Voorts heeft de Commissie met de resterende 27 lidstaten technisch overleg gevoerd, zowel over de voorbereiding op de brexit in het algemeen als over specifieke sectorale, juridische en bestuurlijke voorbereidingsmaatregelen. De slides die bij deze technische seminars zijn gebruikt, zijn online beschikbaar.

De Commissie zal haar noodplan de komende weken blijven uitvoeren en zal nagaan of er aanvullende maatregelen nodig zijn, en zij zal de lidstaten blijven ondersteunen bij hun voorbereidingswerkzaamheden.

Meer informatie

Tekst van de voorstellen

Website van de Commissie over de voorbereidingen voor de brexit

IP/19/584

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail