Equal Pay Day: Verklaring van eerste vicevoorzitter Frans Timmermans, commissaris Marianne Thyssen en commissaris Věra Jourová

Vrouwen verdienen in de Europese Unie gemiddeld nog altijd 16,2 procent minder dan mannen. Dit jaar valt Equal Pay Day in de EU op 3 november. Dat is het moment waarop er nog 16 procent van het arbeidsjaar overblijft; in tegenstelling tot hun mannelijke collega's worden vrouwen vanaf dan in feite niet langer betaald.

In de aanloop naar Equal Pay Day hebben eerste vicevoorzitter Frans Timmermans, commissaris Marianne Thyssen en commissaris Věra Jourová deze verklaring afgelegd:

"Vrouwen en mannen zijn gelijk. Dat is een van de fundamentele waarden van de EU. Maar in feite werken vrouwen nog altijd twee maanden per jaar voor niets in vergelijking met hun mannelijke collega's. Wij kunnen dat niet langer tolereren.

Vrouwen verdienen in Europa 16,2 procent minder dan mannen. Die loonkloof is niet alleen in principe oneerlijk, maar ook in de praktijk. Vrouwen verkeren tijdens hun loopbaan in een precaire situatie en dat geldt nog meer zodra zij zijn gestopt met werken: de pensioenkloof bedraagt 36,6 procent.

Er is geen kant-en-klare oplossing om die ongelijkheid weg te werken, maar er zijn manieren om tot een concrete verandering te komen. De Commissie heeft een aantal voorstellen ingediend om ongelijkheid op het werk en thuis aan te pakken. Het is hoog tijd dat het Europees Parlement en de lidstaten in de Raad daar werk van maken zodat wij concrete resultaten kunnen boeken. Dat kan onder meer door werkende ouders en mantelzorgers meer recht op verlof te geven om voor hun gezin te zorgen.

De wetgeving over de balans tussen werk en privéleven die de Europese Commissie heeft voorgesteld, moet dringend worden goedgekeurd, zo blijkt uit nieuwe gegevens die vandaag bekendgemaakt zijn. Een op de drie Europeanen kon vorig jaar geen verlof om gezinsredenen nemen en slechts vier op de tien mannen namen ouderschapsverlof (of waren van plan dat te doen). Dat is eerlijk noch houdbaar."

Achtergrond

De loonkloof wordt door vele factoren veroorzaakt: vrouwen werken vaker deeltijds, kunnen het glazen plafond niet doorbreken, werken in sectoren met lagere lonen of moeten binnen hun gezin vaak de meeste zorgtaken op zich nemen. De Commissie heeft onder meer een richtlijn voor een betere balans tussen werk en gezinsleven voorgesteld als oplossing voor deze problemen.

In het kader van de Europese pijler van sociale rechten heeft de Commissie maatregelen genomen om werkende ouders en mantelzorgers de mogelijkheid te bieden hun carrière beter uit te bouwen en tegelijk voor hun gezin te zorgen. Het voorstel voor een betere balans tussen werk en privéleven voorziet onder meer in het recht voor alle vaders om ten minste tien dagen verlof te nemen bij de geboorte van een kind. Door betaald ouderschapsverlof tot een niet-overdraagbaar recht voor zowel vrouwen als mannen te maken, zouden mannen een sterke stimulans krijgen om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Daardoor zouden vrouwen hun carrière niet voor lange tijd hoeven te onderbreken omdat mannen weer snel aan het werk gaan. Ten slotte zouden er ook meer vrouwen op de arbeidsmarkt komen. Er wordt momenteel onderhandeld met het Europees Parlement en de Raad, zodat een akkoord tegen het einde van het jaar tot de mogelijkheden behoort. De Commissie dringt er bij alle partijen op aan om tot een ambitieus compromis te komen.

Uit nieuwe Eurobarometergegevens die vandaag bekendgemaakt zijn, blijkt het belang van een snelle goedkeuring van deze wetgeving. Bovendien heeft de Commissie vorig jaar een actieplan voorgesteld om de factoren te bestrijden die bijdragen tot de loonkloof tussen vrouwen en mannen.

Eurobarometer over de balans tussen werk en privéleven

Naar aanleiding van Equal Pay Day in Europa publiceert de Europese Commissie vandaag de resultaten, infografieken en informatiebladen per land van een Eurobarometer-enquête over de standpunten van de Europeanen inzake de balans tussen werk en privéleven.

EU-actieplan voor het dichten van de loonkloof tussen vrouwen en mannen

De Commissie heeft een actieplan voor het dichten van de loonkloof tussen vrouwen en mannen opgesteld voor de periode 2018-2019. Daarin worden acht essentiële actielijnen naar voren geschoven. Tot nu toe is 3,3 miljoen euro toegewezen aan projecten die komaf maken met stereotypen op het vlak van loopbaanbegeleiding en -keuze. De Europese Commissie houdt binnenkort een openbare raadpleging over de praktische toepassing van de EU-wetgeving voor gelijke beloning, waarbij zij ook zal peilen naar ideeën om haar doelstellingen beter te bereiken. De Commissie stelt ook voor om in het kader van het Europees semester specifieke aanbevelingen per land te doen en de loonkloof tussen vrouwen en mannen te monitoren.

De Commissie evalueert op dit moment de richtlijn betreffende gelijke kansen en gelijke behandeling van mannen en vrouwen in arbeid en beroep. De evaluatie zal onder meer gebaseerd zijn op besprekingen met belanghebbenden, met name de sociale partners, en de lidstaten. In november gaat een openbare onlineraadpleging van start.

Meer informatie

De loonkloof tussen vrouwen en mannen in de EU, met onder meer:

  • informatiebladen over de loonkloof tussen vrouwen en mannen in de EU en de lidstaten,
  • een nieuwe, vandaag gepubliceerde studie over de aanhoudende loonkloof tussen vrouwen en mannen en de onderliggende factoren

Eurobarometer over de balans tussen werk en privéleven

Voorstel voor een betere balans tussen werk en privéleven

STATEMENT/18/6184

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail